Sliding Doors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sliding Doors
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Peter Howitt
Producent William Horberg
Sydney Pollack
Scenario Peter Howitt
Hoofdrollen Gwyneth Paltrow
John Hannah
Muziek David Hirschfelder
Montage John Smith
Cinematografie Remi Adefarasin
Distributie Paramount Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 24 april 1998
Vlag van België 14 oktober 1998
Vlag van Nederland 22 juli 1999
Genre Romantische komedie
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 9.000.000[1]
Gewonnen prijzen 7
Overige nominaties 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sliding Doors is een film uit 1998, geschreven en geregisseerd door Peter Howitt. De hoofdrollen zijn voor Gwyneth Paltrow (Helen), John Lynch (Gerry) en John Hannah (James).

De structuur en verhaal van de plot is ontleend aan Krzysztof Kieślowski's Przypadek (Engelse titel: "Blind Chance"). De soundtrack van de film, Turn Back Time, werd verzorgd door de Deense band Aqua.

De film kreeg een BAFTA-nominatie voor beste Britse film.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint met hoe Helen uit haar baan als PR-persoon wordt ontslagen. Ze gaat naar huis, en als ze naar het station gaat haalt ze in eerste instantie wel de trein, maar in een alternatieve versie haalt ze de trein net niet, en moet ze wachten.

De film laat daarna zien hoe haar leven door dit kleine incident geheel anders verloopt: als ze de trein wel haalt ontmoet ze James, maar vindt ze thuis haar vriend Gerry in bed met een ander. Zij verlaat hem, en begint een nieuw leven. Ze ziet James steeds vaker en uiteindelijk worden ze verliefd op elkaar, ondanks Helens reserveringen door haar ervaring met Gerry. Ze raakt zwanger van James maar ziet hem met een andere vrouw en verneemt uiteindelijk dat hij getrouwd is. Ze rent woedend en verdrietig weg maar James gaat haar achterna en legt haar uit dat hij in een scheiding verwikkeld is en dat hij voor zijn terminaal zieke moeder met zijn ex de schijn van het huwelijk nog ophoudt. Uiteindelijk maken ze het weer goed maar kort daarna wordt Helen aangereden.

In het verhaal waar ze de trein niet haalt wordt ze beroofd, en gaat ze verslagen naar huis waar ze haar vriend onder de douche vindt, en alhoewel er aanwijzingen zijn voor wat er gebeurd is/gaande is blijft ze bij hem en probeert haar leven weer bij elkaar te rapen. De affaire gaat derhalve achter Helens rug door met als gevolg dat beide vrouwen zwanger raken van Gerry. Uiteindelijk ontdekt Helen het bedrog maar in haar woede kijkt ze niet goed uit en valt ze van de trap.

In beide tijdlijnen wordt Helen in coma naar het ziekenhuis gebracht, en verliest ze haar baby. In de James-tijdlijn overlijdt ze in het bijzijn van James. In de Gerry-tijdlijn ontwaakt ze en vertelt Gerry direct dat hij weg moet gaan. Wanneer ze het ziekenhuis verlaat ontmoet ze daar in de lift... James die net bij zijn zieke moeder langs was geweest. De twee raken in gesprek en de film eindigt, in het midden latend of het toeval of noodlot was dat de twee samen bracht.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Gwyneth Paltrow Helen Quilley
John Hannah James Hammerton
John Lynch Gerry
Jeanne Tripplehorn Lydia
Zara Turner Anna
Douglas McFerran Russell
Paul Brightwell Clive
Nina Young Claudia
Virginia McKenna Mrs. Hammerton
Kevin McNally Paul
Christopher Villiers Steve

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]