Naar inhoud springen

Slot Ten Hout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slot Ten Hout
Detail uit een glas-in-loodraam met Slot Den Hout (in de 19e eeuw) in Kasteel Dommelrode.
Detail uit een glas-in-loodraam met Slot Den Hout (in de 19e eeuw) in Kasteel Dommelrode.
Locatie St. Oedenrode
Algemeen
Kasteeltype Slotje
Huidige functie verdwenen
Gebouwd in 12e-eeuw
Gebouwd door Familie Van Rode
Gesloopt in c. 1810
Bijzonderheden Het slotje was een van de oude adellijke slotjes van St. Oedenrode en lange tijd de woning van de schout van Peelland.

Slot Ten Hout (of Slot Den Hout) was een slot in Sint-Oedenrode dat lange tijd een van de belangrijkste leengoederen in Peelland was. Het slot wordt voor het eerst vermeld in 1238 bij een schenking van patronaatsrechten aan de Sint-Michielsabdij te Antwerpen door ridder Rutger van den Hout, een zoon van Roelof Rover van Rode, heer van Mierlo en Rode. Het slot bevond zich aan de latere Houtsestraat in de buurtschap Nijnsel.

Bewonersgeschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

Vermoedelijk werd het slot, net als veel andere slotjes in de omgeving (waaronder Kasteel Henkenshage), in de 12e eeuw gebouwd door de adellijke familie Van Rode. De laatste telg uit deze familie die het slot bewoonde was stadsbestuurder Rutger Gooswijn Moedel van den Hout. In 1337 kreeg Willem Janszoon van Baarle het slot in leen en daarna de families Dickbier en Van Amersoyen. In 1565 vond een splitsing plaats, de ene helft van het goed ging naar de familie Van Boxmeer en het andere deel naar jhr. Hugo van Berckel, schout van Peelland. In de eeuw daarna kwam het slot in bezit van jonkvrouw Johanna Barbara de la Kethulle, de vrouw van Thomas Walraven baron van Arckel. Ten slotte werd de familie De Gage eigenaar. Nadat die het slot onbewoond achterlieten raakte het in verval. Aan het begin van de 19e eeuw werd het gesloopt. Bij de plek van het voormalig slot is in de 20e eeuw een woonhuis gebouwd met de naam Den Hout.