Smokey Robinson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Smokey Robinson (2006)

William "Smokey" Robinson, Jr. (Detroit, 19 februari 1940) is een Amerikaanse R&B- en soulzanger en muziekproducent. Hij was vicepresident van platenmaatschappij Motown Records tussen 1961 en 1988.

Robinson staat, samen met oprichter Berry Gordy, bekend als de belangrijkste vertegenwoordiger van Motown. Hij heeft, solo en als lid van The Miracles, zeventig hits in de Billboard Hot 100 gehad tussen 1959 en 1990. Met The Miracles, waarvan hij van 1955 tot 1972 deel uitmaakte, heeft Robinson twee Amerikaanse nummer 1-hits gescoord: The Tears of a Clown en Love Machine, Part 1. In 1975 haalde zijn solohit Baby That's Backatcha de eerste plek in de Amerikaanse lijst. Hij componeerde en produceerde ook songs voor andere Motown-artiesten, onder wie Mary Wells, Brenda Holloway en Michael Jackson. Tijdens Jacksons herdenkingsdienst op 7 juli 2009 zei Robinson dat zijn nummer Who's loving you het best vertolkt was door de King of Pop.

Trivia[bewerken]

  • In een optreden in Sesame Street liet hij zich tijdens het uitvoeren van zijn hit You really got a hold on me bijna wurgen door de letter U.[1]

Literatuur[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties