Soap (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Campbells en de Tates in Soap (1977)

Soap is een Amerikaanse comedyserie, die geheel voldoet aan het model van een soapserie, maar daar tegelijkertijd een parodie op is. Soap werd oorspronkelijk van 1977 tot 1981 door ABC uitgezonden en kwam ook op de Nederlandse televisie.

Soap was controversieel in zijn tijd, wat onder andere tot uitdrukking kwam in het feit dat het een van de eerste series was waarin een homoseksuele hoofdrol voorkwam. Deze rol, die als Jodie Dallas, werd gespeeld door Billy Crystal, die daarmee doorbrak als acteur.

Het verhaal speelde zich af rond het leven van twee zussen. Elke aflevering begon met de verteller: "This is the story of two sisters: Jessica Tate and Mary Campbell". Jessica en haar familie behoorden tot de gefortuneerden en hadden een butler, Benson (Robert Guillaume). Die verliet Soap in 1979 om een hoofdrol te gaan vertolken in de spin-off Benson.

De serie zit vol dwaze incidenten en affaires. Verhoudingen met congresleden en priesters, verbindingen met de maffia, allerlei overspelsituaties, moord, een buikspreker en de opname van Burt Campbell in een inrichting.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

De Tates

De Campbells