Società Dante Alighieri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Società Dante Alighieri is een internationale vereniging, die de studie van en de liefde voor Italië en het Italiaans wil stimuleren. In Nederland telt de Società Dante Alighieri 17 afdelingen, verspreid over het hele land. België kent tien afdelingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dante Alighieri, illustratie (koper gravure) uit "Divina Commedia", 1727

De Società Dante Alighieri is bij Koninklijk Besluit van 18 juli 1893 in Italië formeel in het leven geroepen, maar de oprichting vond al plaats in 1889 dankzij een groep Italiaanse intellectuelen, waaronder Giosuè Carducci. De belangrijkste statutaire doelstelling was om "de Italiaanse taal en cultuur te beschermen en te verspreiden in de wereld, en om de spirituele banden van (Italiaanse) landgenoten in het buitenland met het moederland te doen herleven alsmede om de liefde en eerbied voor de Italiaanse beschaving aan buitenlanders over te dragen". De vereniging telt nu wereldwijd ongeveer 500 afdelingen (zogenaamde Comitati), waarvan er circa 400 actief zijn in landen buiten Italië.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De afdelingen organiseren cursussen Italiaans en culturele manifestaties van zeer diverse aard, op de terreinen van kunst en muziek, sport en film, theater, mode en de literatuur. De centrale organisatie in Italië zet zich ook in voor het vormen van bibliotheken en instituten in het buitenland, organiseert conferenties en culturele excursies, en reikt ook prijzen uit alsmede studiebeurzen. De Società heeft haar hoofdkantoor in Rome, in het Palazzo Firenze. Bovendien geeft de Società certificaten uit bij het behalen van bepaalde niveaus in de kennis van de Italiaanse taal, die in Italië officieel worden erkend. Dit laatste vormt onderdeel van het Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri (Project Italiaanse Taal van Dante Alighieri).

De afdelingen in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland heeft de Società Dante Alighieri 15 afdelingen: Amersfoort, Amsterdam, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Friesland (Leeuwarden), Groningen, Haarlem, Leiden-Den Haag, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Sittard-Geleen, Twente (Enschede) en Utrecht. Alle afdelingen hebben een eigen website. Er is ook een landelijke website.

In België zijn de Società gevestigd in Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Herve, Kortrijk, Luik, Turnhout en Verviers.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Caparelli, Filippo, La “Dante Alighieri”, Roma, 1987
  • Pisa, Beatrice, Nazione e politica nella società Dante Alighieri, Roma, 1995
  • Salvetti, Patrizia, Immagine nazionale ed emigrazione nella Società Dante Alighieri, Roma, 1995

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Società Dante Alighieri van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.