Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Couprie (overleg | bijdragen) op 21 jan 2020 om 09:22. (Nieuwe bestuursvoorzitter)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
Logo
Oprichting 1973
Sleutelfiguren Yawar Shah
voorzitter
Javier Pérez-Tasso
bestuursvoorzitter
Hoofdkantoor Terhulpen, België
Werknemers ca. 2000
Industrie telecommunicatie, financiën
Website www.SWIFT.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication SWIFT is een internationale coöperatieve organisatie voor het verzenden van financiële berichten. Meer dan 8.000 financiële instellingen uit circa 200 landen zijn bij SWIFT aangesloten. Middels het zogenaamde SWIFT-adres, tegenwoordig beter bekend als Business Identifier Code (BIC), wordt onder andere grensoverschrijdend betalingsverkeer gefaciliteerd.

Het hoofdkantoor van SWIFT is in Terhulpen gevestigd, in Waals-Brabant. Het heeft datacenters in Nederland, de Verenigde Staten en Zwitserland. Bestuursvoorzitter is de Spanjaard Javier Pérez-Tasso. [1]

Terrorist Finance Tracking Program

Zie Terrorist Finance Tracking Program voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In juni 2006 kwam SWIFT in het nieuws toen bleek dat de Amerikaanse regering, meer bepaald het United States Department of the Treasury en de CIA, in het kader van de strijd tegen het terrorisme vanaf 2001 inzage had in alle transacties die via SWIFT werden uitgevoerd.

Sinds het openen van een nieuw datacenter in Zwitserland worden transacties tussen Europese banken niet meer via het datacenter in de Verenigde Staten uitgevoerd.

Op 17 maart 2012 werd, in het kader van de internationale sancties tegen Iran, het dataverkeer tussen SWIFT en de Iraanse banken geblokkeerd. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de organisatie dat zo'n maatregel getroffen werd. De maatregel werd begin 2016 in aansluiting op het nucleaire akkoord van 14 juli 2015[2] weer ongedaan gemaakt.[3][4] Op 3 maart 2016 berichtte het ARD-programma Kontraste dat IS via het filiaal van de Commercial Bank of Syria in Raqqa nog altijd met het SWIFT-netwerk en daarmee met het internationale betalingsverkeer verbonden is.[5]