Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
Oprichting 1973
Sleutelfiguren Yawar Shah
voorzitter
Gottfried Leibbrandt
bestuursvoorzitter
Hoofdkantoor Terhulpen, België
Werknemers ca. 2000
Industrie telecommunicatie, financiën
Website www.SWIFT.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication SWIFT is een internationale coöperatieve organisatie voor het verzenden van financiële berichten. Meer dan 8.000 financiële instellingen uit circa 200 landen zijn bij SWIFT aangesloten. Middels het zogenaamde SWIFT-adres, tegenwoordig beter bekend als Business Identifier Code (BIC), wordt onder andere grensoverschrijdend betalingsverkeer gefaciliteerd.

Het hoofdkantoor van SWIFT is in Terhulpen gevestigd, in Waals-Brabant. Het heeft datacenters in Nederland, de Verenigde Staten en Zwitserland. Bestuursvoorzitter is de Nederlander Gottfried Leibbrandt.

Terrorist Finance Tracking Program[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Terrorist Finance Tracking Program voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In juni 2006 kwam SWIFT in het nieuws toen bleek dat de Amerikaanse regering, meer bepaald het United States Department of the Treasury en de CIA, in het kader van de strijd tegen het terrorisme vanaf 2001 inzage had in alle transacties welke via SWIFT werden uitgevoerd.

Sinds het openen van een nieuw datacenter in Zwitserland worden transacties tussen Europese banken niet meer via het datacenter in de Verenigde Staten uitgevoerd.