Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
Oprichting 1973
Sleutelfiguren Gottfried Leibbrandt (bestuursvoorzitter)
Hoofdkantoor Terhulpen, België
Werknemers ca. 2000
Industrie Telecommunicatie, financiën
Website www.SWIFT.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) is een internationale coöperatieve organisatie voor het verzenden van financieel berichtenverkeer. Meer dan 8.000 financiële instellingen uit circa 200 landen zijn bij SWIFT aangesloten. Middels het zogenaamde SWIFT-adres, tegenwoordig beter bekend als Bank Identifier Code (BIC), wordt onder andere grensoverschrijdend betalingsverkeer gefaciliteerd.

Het hoofdkantoor van SWIFT is gevestigd in Terhulpen (La Hulpe) in de Belgische provincie Waals-Brabant. Het heeft datacenters in Nederland, de Verenigde Staten en Zwitserland. Bestuursvoorzitter is de Nederlander Gottfried Leibbrandt.

Terrorist Finance Tracking Program[bewerken]

In juni 2006 kwam het SWIFT in het nieuws toen bleek dat de Amerikaanse regering, meer bepaald het United States Department of the Treasury en de CIA, vanaf 2001 inzage had in alle transacties welke via het SWIFT werden uitgevoerd, in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

Sommigen zijn bezorgd dat dit geheime programma de Amerikaanse en Europese wetten van de financiële privacy zou geschonden hebben, aangezien individuele huiszoekingsbevelen niet aangevraagd werden.

Onmiddellijk na de onthulling verklaarde SWIFT dat inderdaad informatie aan de VS gegeven werd, maar dat "SWIFT van de Amerikaanse overheid aanzienlijke bescherming en waarborgen (heeft) bekomen ten aanzien van de aanwending, de vertrouwelijkheid, het toezicht en de controle van de beperkte gegevens die werden overgemaakt als gevolg van de dagvaardingen. Bovendien bieden onafhankelijke audits een bijkomende bescherming dat deze waarborgen volledig worden nageleefd".[1]

Er waren discussies of degenen die het programma onthulden (The New York Times) niet moeten vervolgd worden[2] voor het overtreden van de spionagewet van 1917 en andere wetten. Anderzijds wordt gesteld dat de informatieverstrekking niet in het geheim gebeurde, aangezien de regering-Bush zelf aankondigde de geldstromen van terroristen te zullen volgen.

De Nationale Bank van België zou sinds 2002 op de hoogte geweest zijn.[3] De Belgische partij CD&V verklaarde op 28 juni dat de bemoeienissen van de CIA met SWIFT een inbreuk zijn op de Belgische privacy-wetten. Een Belgisch parlementair comité (Comité I) dat toeziet op de Belgische staatsveiligheidsdienst zou binnen drie weken hierover rapporteren.

Op 28 juni 2007 heeft de Europese Commissie besloten dat het rechtsgeldig is dat SWIFT de financiële transactiegegevens van Europese burgers afgeeft aan de Amerikaanse United States Department of the Treasury.[4] Dit besluit is genomen nadat bij onderhandelingen overeengekomen was dat SWIFT en het Amerikaanse Treasury Department deelnemen aan het Safe Harbour-programma, waarbij beloften gedaan zijn om de Europese privacyrechten voldoende te respecteren. Onder de rechtsgeldigheid vallen alle financiële transacties, ook wanneer deze niet gerelateerd zijn aan de Verenigde Staten. Verdere onderdelen van de overeenkomst zijn onder andere dat de Treasury Department onder doel van terrorisme-opsporing alle gegevens mogen opvragen om vervolgens zelf te bepalen of de gegevens voldoende gerelateerd zijn, de gegevens niet langer dan 5 jaar bewaard mogen worden en dat er vanuit de EU een toezichthouder wordt aangewezen.

Na het openen van een nieuw datacenter in Zwitserland worden transacties tussen Europese banken niet meer via het datacenter in de Verenigde Staten uitgevoerd.