Sociografie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Amsterdamse sociografie studenten in het werkkamp van prof. Ter Veen in de Wieringermeerpolder (1937)

Sociografie is een sterk descriptieve discipline binnen de sociale wetenschappen.

De discipline beleefde haar hoogtijdagen in de eerste helft van de 20e eeuw. Vanaf de jaren 50 werd zij steeds meer verdrongen door kwantitatievere geografische methoden uit de Verenigde Staten.

De belangrijkste exponent van de sociografie in Nederland was Willem Frederik Wertheim, hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam van 1947 tot 1972. Zijn opvolger en naamgenoot Willem Frederik Heinemeijer verdedigde in zijn afscheidsrede in 1986 nog de sociografische traditie, maar de term wordt nu nog zeer zelden gehoord.

Toch is in de onderzoekspraktijk van sociaal geografen in Amsterdam de sociografische traditie nog merkbaar. Kwalitatieve methoden en een niet uitgesproken ruimtelijke benadering van maatschappelijke vraagstukken voeren de boventoon.

Trivia[bewerken]

Karel van het Reve begon ooit (in 1939) de studie sociografie aan de Universiteit van Amsterdam, maar haakte vroegtijdig af.

Net na de oorlog in 1945 begon Henny Langeveld aan de sociografie-studie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze haar kandidaats haalde, maar daarna afstudeerde in de sociologie.[1]

Zie ook[bewerken]