Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beschrijving van de jaarlijkse processie te Veurne, 1835

Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker of Sodaliteit van de Gekruiste Zaligmaker is een katholieke broederschap van penitentie, actief in het dekenaat Veurne in België.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaar 1637 stichtte regulier kanunnik[1] Jacob Clou[2] een broederschap van penitenten die instond voor de organisatie van de vastenkruisweg. Clou was in de Sint-Niklaasabdij van Veurne geprofest in 1603, en lid van het kapittel van de Sint-Walburgakerk. Hij zat de stichtingsvergadering van 29 november 1637 voor. In 1640 overleed kanunnik Clou. De plaatselijke kapucijnen hielden een boetprocessie om aan de pest te ontkomen waarin ook flagellanten meeliepen. Om kerkelijke goedkeuring te bekomen werden die daarna geweerd. Monseigneur Judocus Bouckaert keurde de statuten kerkrechtelijk goed op 27 maart 1646. De leden werden sodalissen (kameraden) genoemd en waren steeds in aantal van 40 mannen. De broederschap was succesvol want in 1646 telde ze zelfs 116 leden. In 1787 werd de sodaliteit per keizerlijk decreet opgeheven, in 1791 werd echter evengoed een jubileumprocessie gehouden door de broederschap.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks organiseert de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker haar traditionele processie. Hierbij wordt, net zoals in de Semana Santa in Spaanstalige landen, in het openbaar boete gedaan.[3] De vastenkruisweg is in de lijst van waardevol Vlaams immaterieel erfgoed opgenomen. De wapenspreuk van de sodaliteit is arma militiae nostrae (vertaling: het wapen van onze troepen).[4] De vereniging is de enige actieve broederschap met penitenten die in de Belgische bisdommen actief is.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur en verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Beschryvinge der wyd-vermaerde processie, van devotie, die jaerlyks binnen de stad Veurne, word uitgesteld, op den lesten zondag der maend July, ten 4 uren na middag, waer in worden omgedragen, door Penitenten, alle de Verbeeldingen van het Leven en Dood ons Zaligmakers, P. Rijckeboer, Veurne, 1835. Google books.
  1. witten Canonik der collegiale Kerke van St. Walburge
  2. Frans Tervoort: Ziel en zaligheid: volksgeloof in Nederland en Vlaanderen
  3. http://www.lecavzw.be/tradities/feesten/openbare-vastenkruisweg-der-sodaliteit-veurne
  4. "Sodaliteit heeft nu zijn eigen officieel wapenschild", Het Nieuwsblad, 10 december 2014.