Sohane Benziane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Manifestatie tijdens het proces tegen Djamel Derrar in 2006.

Sohane Benzina (1984 - Vitry-sur-Seine, 4 oktober 2002) was een Frans meisje van Algerijnse afkomst. Ze werd op 4 oktober 2002 levend verbrand in de cité Balzac, bij Vitry-sur-Seine in de Parijse banlieue.

De dader was de toen negentienjarige Jamal Derrar, die in 2006 tot 25 jaar cel werd veroordeeld.[1] Het meisje zou zich 'te westers' gedragen. Door haar te verbranden wilde hij haar dwingen een hoofddoek te dragen. De zaak werd mede bekend door de reactie van leeftijdgenoten van Jamal Derrar die het voor hem opnamen. Zo werd er geapplaudiseerd voor hem tijdens een reconstructie van de zaak in 2003.

Een gedenkplaat die wordt aangebracht bij de flat waar Sohana woonde wordt regelmatig vernield.[2] De burgemeester van Vitry besluit dat de plaats verplaatst moet worden naar de Parijse begraafplaats Montparnasse. Hier wordt de gedenkplaat op 4 oktober 2005 in het bijzijn van haar zus Kahina Benziane onthuld. De plaat heeft als opschrift: À la mémoire de Sohane, morte brûlée vive. Pour que garçons et filles vivent mieux ensemble dans l'égalité et le respect. Sohane Benziane 1984-2002.

De ontzetting over de dood van Sohane leidde tot de oprichting van het collectief ni putes ni soumises (vrij vertaald: noch hoeren noch sloeren) dat de aandacht wilde vestigen op de martelingen en groepsverkrachtingen van meisjes die zich westers gedragen.

Externe links[bewerken]