Song Zu Ying

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Song Zu Ying
Song Zu Ying
Song Zu Ying in een Hmongklederdracht.
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 宋祖英
Vereenvoudigd 宋祖英
Pinyin Sòng Zǔyīng
Zhuyin ㄙㄨㄥˋ ㄗㄨˇ 一ㄥˉ
Standaardkantonees Song Choow-Yíng
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Sung Cho-Ying

Song Zu Ying (arrondissement Guzhang 古丈县, 1 augustus 1966) (jiaxiang: Hunan, Guzhang 湖南古丈) is een zangeres van Miaose afkomst uit Volksrepubliek China. Haar cd "The Diva Goes to the Movies: A Centennial Celebration of Chinese Film Song" kreeg in 2006 een Grammy Award in de categorie van Best Classical Crossover Album.

Biografie[bewerken]

Song Zu Ying werd geboren in een Miao-dorp in de Hunanse arrondissement Guzhang. Het gezin bestond uit drie personen. Songs vader verliet de wereld toen ze twaalf jaar oud was. In juli 1981 maakte ze haar laag-middelbaar onderwijs af, daarna maakte ze deel uit van de Guzhang operagroep. Drie jaar later ging ze mee met de Tujia en Yao-Chinese muziekdansgroep. Nog geen jaar later ging ze muziek en dans studeren aan de hogeschool Zhongyang Minzu 中央民族学院. In 1987 was ze afgestudeerd. In 1991 ging ze in de muziekdansgroep van het departement zeemacht des Volksbevrijdingsleger. Song Zu Ying zingt tot heden nog steeds liedjes over Hmong, andere Chinese volken, communisme, volksbevrijdingsleger, Chinees Nieuwjaar, jiaxiang en liefde.

Optredens[bewerken]

Bij de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking, zong Song Zuying een duet met de Spaanse operazanger Plácido Domingo. Ze zongen 'The Flame of Love', dat speciaal geschreven werd voor deze Olympische Spelen. De teksten zijn geschreven door Song Xiaoming en Yuan Yuan. De muziek is van de hand van de topcomponist Bian Liunian en de Duitser Klaus Badelt.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]