Soul Asylum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Soul Asylum in 2010

Soul Asylum is een rockband uit Minneapolis, Minnesota. De band werd opgericht in 1983 en scoorde een grote hit met het nummer Runaway Train. Daarnaast ontvingen ze voor deze single ook een Grammy.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Soul Asylum kwam voort uit Loud Fast Rules, een band die in 1981 was opgericht door David Pirner (zanger/gitarist), Dan Murphy (gitarist), Karl Mueller (bassist) en Pat Morley (drummer). De band begon al snel op te treden in Minneapolis-St. Paul en kreeg onmiddellijk een goede livereputatie dankzij de energieke optredens.

In 1984 bracht de band hun debuutalbum Say What You Will... Everything Can Happen op cassette en vinyl uit. In 1988 werd het op cd uitgebracht onder de naam Say What You Will, Clarence...Karl Sold the Truck. Na de release van de plaat werd Pat Morley vervangen door Grant Young.

In 1986 bracht de band drie albums uit: Made To Be Broken, Time's Incinerator dat voornamelijk b-sides, demo's en nummers van Loud Fast Rules bevatte en While You Were Out. De band bleef echter tamelijk onbekend bij het grote publiek.

De band werd in 1988 wel getekend door A&M Records. Hier brachten ze twee albums op uit: Hang Time (1988) en And the Horse They Rode In On (1990). Ook deze albums verkochten maar magertjes en door de gehoorproblemen van David wilde de groep er de brui aan geven.

Columbia Records bood hen begin jaren 90 echter een contract aan en de band bracht in 1992 hun succesalbum Grave Dancers Union uit. Hieruit kwam de single "Runaway Train" met bijhorende videoclip die bijzonder veel gespeeld werd op muziekzender MTV. De video toonde foto's en namen van verdwenen kinderen en aan het eind van de clip werd een nummer getoond dat gebeld moest worden als de kijker één van deze kinderen gezien zou hebben. De clip werd aangepast per regio waarin ze afgespeeld werd.

Voor de opnames van het volgende album Let Your Dim Light Shine werd drummer Grant Young ontslagen en vervangen door Sterling Campbell die ook al de helft van Grave Dancers Union had ingedrumd. Het nummer "Misery" vanop de nieuwe plaat haalde nog wel de hitlijsten maar in het algemeen was deze plaat minder succesvol dan Grave Dancers Union. In 1998 werd het laatste album voor Columbia Records uitgebracht, getiteld Candy From A Stranger.

Hierna volgde een lange stilte, onderbroken door een solo-album van David Pirner in 2002.

In 2004 werd een live-plaat uitgebracht die in 1997 opgenomen was op een benefiet ten voordele van slachtoffers van een overstroming, getiteld After the Flood: Live from the Grand Forks Prom, June 28, 1997. Ook nog dat jaar speelde de band een benefietoptreden ten voordele van bassist Karl Mueller die keelkanker had. Op het moment van het optreden speelde Mueller nog wel mee maar op 17 juni 2005 overleed hij aan de gevolgen van de kanker. Hij had ook nog de baspartijen voor een nieuw album opgenomen.

In juni 2006 werd dat album, getiteld The Silver Lining uitgebracht op Legacy Recordings. Bassist Tommy Stinson en drummer Michael Bland waren nieuwe leden in de line-up van de band. In november en december 2006 toerden ze met Cheap Trick doorheen Amerika.

In maart van 2011 liet zanger Dave Pirner aan Rolling Stone-magazine weten binnen 6 maanden een nieuw album uit te brengen.

In juli van 2012 kwam het tiende studioalbum "Delayed Reaction" uit op 429 Records. In oktober van dat jaar verliet leadgitarist van het eerste uur en medeoprichter, Daniel Murphy, de band om een rustiger leven te gaan leiden.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]