Spaanse revolutie van 1868

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Prim, Serrano et Topete veilen de attributen van de Spaanse monarchie

De Spaanse revolutie van 1868 of "La Gloriosa" of "La septembrina" vond plaats in september 1868 in Spanje en leidde tot de afzetting van koningin Isabella II. De zes jaar die volgden, noemt men de Sexenio Democrático.

Isabella II vluchtte naar Frankrijk, nam troonafstand in 1870 en werd opgevolgd door Amadeus Ferdinand Maria van Savoye. Na twee en een half chaotische jaren trad hij af en werd de Eerste Spaanse Republiek in 1873 uitgeroepen.

Achtergrond[bewerken]

De aanleiding was het beleid van eerste minister Leopoldo O'Donnell (1858-1866). Zijn imperialistische politiek bracht het land op de rand van het bankroet. Zijn opvolger Ramón Narváez was gekend voor zijn repressief beleid en zijn brutaal optreden tegen opstandelingen. Toen hij in 1868 stierf, brak de revolutie uit onder leiding van Francisco Serrano en Juan Prim.

De toestand in het land was van dien aard, dat er weinig tegenstand werd geboden en koningin Isabella II genoodzaakt was het land te ontvluchten.

Bronnen[bewerken]

  • De la Fuente, Gregorio, España, 1868-1874. Nuevos enfoques sobre el Sexenio Democrático, 2002, editor : Rafael García Serrano, editorial :Junta de Castilla y León, ISBN 84-9718-089-5