Naar inhoud springen

Knipperen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1044679
Regel 6: Regel 6:


== Nervositeit ==
== Nervositeit ==
Sommige mensen knipperen vaker en sneller met hun ogen als zij zich nerveus voelen. Bij ongecontroleerd snel oogknipperen wordt dat een [[tic]] genoemd. In ernstigere vormen is dit vaak een symptoom van het [[Syndroom van Gilles de la Tourette]].
Sommige mensen knipperen vaker en sneller met hun ogen als zij zich nerveus voelen. Bij ongecontroleerd snel oogknipperen wordt dat een [[tic]] genoemd. In ernstigere vormen is dit vaak een symptoom van het [[Syndroom van Gilles de la Tourette]]. Dit wordt dan ook over het algemeen gezien als een opvatting die vooral duidelijk en nadrukkelijk tot uiting komt bij de vrouwelijke helft van de bevolking.


Overigens gaan oogknipperingen vaak gelijk op met [[emotie]]s. Als iemand [[Stress|gestresseerd]] is, kan het ook zijn dat hij sneller met zijn ogen knippert. Hoe hoger de spanning, des te sneller iemand met zijn ogen knippert. Om deze reden gaan [[verliefdheid|verliefden]] sneller met hun ogen knipperen en is dat op zijn beurt een signaal dat de ander je leuk vindt.
Overigens gaan oogknipperingen vaak gelijk op met [[emotie]]s. Als iemand [[Stress|gestresseerd]] is, kan het ook zijn dat hij sneller met zijn ogen knippert. Hoe hoger de spanning, des te sneller iemand met zijn ogen knippert. Om deze reden gaan [[verliefdheid|verliefden]] sneller met hun ogen knipperen en is dat op zijn beurt een signaal dat de ander je leuk vindt.

Versie van 28 nov 2013 00:39

knipperend oog
video

Knipperen is een natuurlijke functie van het oog. Om het oog vochtig te houden en te beschermen tegen vuil, wordt het ooglid regelmatig kortdurend gesloten en weer geopend. Het knipperen met het oog gebeurt in een reflex. Een knipoog duurt tussen de 300 en 400 milliseconden.

Bij elke oogknipper zetten de hersenen een deel van het visuele systeem uit. Dat verklaart waarom zoveel mensen zich niet bewust zijn van het knipperen van hun ogen. Op dat moment komen er geen beelden en licht binnen, maar toch ervaart niemand dat het even helemaal donker wordt.

Nervositeit

Sommige mensen knipperen vaker en sneller met hun ogen als zij zich nerveus voelen. Bij ongecontroleerd snel oogknipperen wordt dat een tic genoemd. In ernstigere vormen is dit vaak een symptoom van het Syndroom van Gilles de la Tourette. Dit wordt dan ook over het algemeen gezien als een opvatting die vooral duidelijk en nadrukkelijk tot uiting komt bij de vrouwelijke helft van de bevolking.

Overigens gaan oogknipperingen vaak gelijk op met emoties. Als iemand gestresseerd is, kan het ook zijn dat hij sneller met zijn ogen knippert. Hoe hoger de spanning, des te sneller iemand met zijn ogen knippert. Om deze reden gaan verliefden sneller met hun ogen knipperen en is dat op zijn beurt een signaal dat de ander je leuk vindt.

Zelfverzekerdheid

Metingen van oogbewegingen bij Amerikaanse presidentskandidaten tijdens verschillende verkiezingen gaven ook interessante informatie. De kandidaat die het minst met zijn ogen knipperde kwam het zelfverzekerdst over en die kandidaat bleek ook gemiddeld meer stemmen te krijgen.

Knipoog

Door met één oog te knipperen, kunnen mensen een signaal naar elkaar geven. Dit is een vorm van lichaamstaal en wordt knipogen genoemd. Iemand die knipoogt, kan een ander laten weten dat hij hem of haar erg aardig vindt. Het kan ook een signaal zijn dat de ander hetgeen gezegd wordt niet zo serieus dient te nemen en ook een signaal van een stilzwijgende afspraak tussen twee personen.

Spiegelen van oogbewegingen

Als twee mensen met elkaar in gesprek zijn kunnen ze elkaars snelheid van oogknipperen overnemen. Misschien merk je dit zelf wel eens als je in gesprek bent met iemand die bijvoorbeeld zenuwachtig knippert met zijn ogen. Je hebt dan de neiging om ook sneller te knipperen. Misschien probeer je dat dan te onderdrukken om de ander niet te kwetsen. Gek genoeg zal deze ander niet eens merken dat je zijn knipperfrequentie overneemt, maar hij of zij zal juist de indruk hebben dat je het goed met hem kan vinden.

Als je iemands houding en bewegingen nadoet, ervaart de ander overeenstemming en ontstaat er zo parallelle emotie. Daardoor zal hij jou (misschien ook) aardig vinden. Als het je lukt om de gehele lichaamstaal, waaronder het oogknipperen valt, op die van de ander af te stemmen, dan zal de ander onbewust gelijkgestemd met jou raken.