Korosten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Korosten
Ко́ростень
Plaats in Oekraïne Vlag van Oekraïne
Korosten (Oekraïne)
Korosten
Situering
Oblast Zjytomyr
Coördinaten 50° 57′ NB, 28° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 42,31 km²
Inwoners
(2018)
63.525
(1.870 inw./km²)
Overig
Postcode 11500 en 11503
Foto's
Hoofdstraat van Korosten
Hoofdstraat van Korosten
Portaal  Portaalicoon   Oost-Europa

Korosten (Oekraïens: Ко́ростень, historisch ook Iskorosten; Pools: Korosteń) is een stad in de provincie Zjytomyr aan de rivier de Oezj in het noorden van Oekraïne. Korosten had in 2018 63.525 inwoners. Volgens de volkstelling van 1926 vormden de joden toen de meerderheid van de bevolking. Oekraïense nationalisten van het Oekraïense Opstandelingenleger doodden 238 joden tijdens de pogrom in augustus 1941.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad werd meer dan een millennium geleden gesticht en was de hoofdstad van de Drevljanen, een oude Slavische stam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Korosten bezet door het Duitse leger van 7 augustus 1941 tot 28 december 1943. Het werd kort heroverd door het Rode Leger tijdens het offensief van Kiev op 17 november 1943, maar deze moesten zich terugtrekken na een sterke Duitse tegenaanval. De stad is tijdens de oorlog verwoest.

Na het nucleaire incident in Tsjernobyl in mei 1986, dat ongeveer 90 kilometer verderop plaatsvond, werd de stad uitgeroepen tot gebied van vrijwillige evacuatie.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Industriepark Korosten (KIP) is een industriezone binnen de stad. De totale oppervlakte is 246 hectare . Het conceptontwerp van het park is ontwikkeld door het Tsjechische ontwerpbureau DHV. Het project beoogt de oprichting op het grondgebied van hightech-ondernemingen, ondernemingen van de lichte en middelzware industriële productie, assemblage, integratie, oppervlakteverwerking, lichttechniek en elektrische industrie. De bouw van een fabriek voor het vervaardigen van mdf-platen is bijna voltooid. Deze fabriek wordt de eerste fabrikant van mdf-platen in Oekraïne.

Aardappelpannekoekjesfestival[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks wordt op de derde zaterdag van september in het stadspark het Internationale festival van de aardappelpannenkoekjes (Oekraïens: деруни, translit. Deroeni ) gehouden.

Het hoogtepunt van het festival is de competitie om de lekkerste pannenkoekjes. Een jury bepaalt de winnaar. Voor een paar hryvnia's kan elke proever een certificaat krijgen en zo jurylid worden. Verschillende wedstrijden, tentoonstellingen, het proeven van traditionele Polesische dranken, tentoonstellingen en uitvoeringen door volksmuziekensembles worden uitgevoerd.