Teos (farao)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Teos
Djedhor-Setepeninihor
Fragment van schotel met cartouche van farao Teos
Petrie Museum of Egyptian Archaeology (Londen)
Farao van verenigd Egypte
Periode 360 - 358 v.Chr.
Voorganger Nectanebo I
Opvolger Nectanebo II
Vader Nectanebo I
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
ra
D6
U4t
D36
n
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
W25N1
A40
I10D2
Z1
U21
n
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie
Deksel van de sarcofaag van Teos
Louvre

Teos was een farao uit de 30e dynastie van de Egyptische oudheid.

Vanaf 365 v.Chr. begeleidde Teos zijn vader Nectanebo I als co-regent. Na diens dood in 361/360 ging de farao alleen regeren. Om de dreiging van een Perzische inval onder Artaxerxes II af te wenden, richtte hij zich tot Griekse huurlingen. Dit was een gunstig moment door de opstand van de satrapen in Anatolië tegen Artaxerxes.

In 361 v.Chr. arriveerden de oude Spartaanse generaal Agesilaus in Egypte en de Atheense admiraal Chabrias met hun huurlingen. Hun onderlinge rivaliteit noodzaakte Teos om zelf het commando te voeren. Om de huurlingen te kunnen betalen, voerde Teos op advies van Chabrias belastinghervormingen door.

Terwijl hij vertrok voor een veldtocht naar Fenicië kwamen de Egyptenaren echter in opstand. Nectanebo II, een neef en generaal van Teos, keerde zich daarop in 360 v.Chr. tegen zijn oom. Teos vroeg Agesilaus en Chabrias om hun hulp, maar de laatste vertrok naar huis. Agesilaus stelde dat hij was gekomen om Egypte te ondersteunen en niet om ertegen te vechten. Met toestemming vanuit Sparta keerde Agesilaus zich dan ook tegen Teos, die daarop naar de Perzische koning in Susa vluchtte.

Link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Teos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.