Aria (compositie): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
15 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
k
Robot-geholpen doorverwijzing: Opera - Link(s) veranderd naar opera (muziek)
k (diakritische verbeteringen, Replaced: Italie → Italië (2) met AWB)
k (Robot-geholpen doorverwijzing: Opera - Link(s) veranderd naar opera (muziek))
Een '''aria''' (meervoud aria's) is oorspronkelijk een gezongen expressieve melodie,die gewoonlijk, maar niet altijd door een [[zangkunst|zang]]er wordt uitgevoerd. In dit artikel worden enkele aan de aria gerelateerde termen uit gelegd.
==Verwante termen==
*De term '''aria''' betekent nu vrijwel uitsluitend een [[compositie (muziek)|compositie]] met aanwijsbaar begin en eind voor één stem met gewoonlijk orkestbegeleiding. Meestal is dat dan een onderdeel van een [[opera (muziek)|opera]]; maar er zijn vele voorbeelden van aria's die een onderdeel zijn van een [[cantate]] of een [[oratorium]]. De tekst van een aria is vaak beschouwend: een (vaak niet nader genoemde) commentator bezingt zijn of haar reflectie op het thema van het muziekstuk.
*Een '''arioso''' is ook een expressieve melodie (meestal voor zanger). Maar hier gaat een om een melodieuse passage als onderdeel van een [[recitatief]]: er is geen sprake van een door duideljk begin of eind gemarkeerde muzikale vorm.
*Een '''concert aria''' is een als los staand stuk gemaakte compositie. Daar is de aria geen deel meer van een grotere compositie. Voorbeelden: "Ah Perfido" van Beethoven, en een aantal concert arias van Mozart.
420.033

bewerkingen

Navigatiemenu