Wim Fockema Andreae: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Erwin85Bot (overleg | bijdragen)
k Erwin85Bot: Doorverwijspagina Alkmaar - Link(s) veranderd naar Alkmaar (Nederland). Help mee!
k lf
Regel 1: Regel 1:
'''Willem Hendrik (Wim) Fockema Andreae''' ([[Alkmaar (Nederland)|Alkmaar]], [[17 juni]] [[1909]] — [[Zutphen]], [[5 juni]] [[1996]]) was een [[Nederland]]s [[politicus]].
'''Willem Hendrik (Wim) Fockema Andreae''' ([[Alkmaar (Nederland)|Alkmaar]], [[17 juni]] [[1909]] — [[Zutphen]], [[5 juni]] [[1996]]) was een [[Nederland]]s [[politicus]].


Fockema Andreae was [[VVD]]-[[staatssecretaris (Nederland)|staatssecretaris]] in het [[kabinet-Drees/Van Schaik]]. Hij was de zoon van een rechter. Hij doorliep een ambtelijke loopbaan en was onder andere adviseur van minister-president [[Hendrikus Colijn|Colijn]]. Na de oorlog werd hij [[bankier]] in [[Rotterdam]], daarna was hij als staatssecretaris belast met materiaal en organisatie van de land- en luchtmacht. Hij was toen verantwoordelijk voor de fusie tussen het [[Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger|K.N.I.L.]] en de [[Koninklijke Landmacht]] en voor de repatriëring van het Nederlandse leger uit [[Indonesië]]. Hij keerde in 1950 terug naar het bankwezen en vervulde nadien talrijke commissariaten in het bedrijfsleven.
Fockema Andreae was [[VVD]]-[[staatssecretaris (Nederland)|staatssecretaris]] in het [[kabinet-Drees/Van Schaik]]. Hij was de zoon van een rechter. Hij doorliep een ambtelijke loopbaan en was onder andere adviseur van minister-president [[Hendrikus Colijn|Colijn]]. Na de oorlog werd hij [[bankier]] in [[Rotterdam]], daarna was hij als staatssecretaris belast met materiaal en organisatie van de land- en luchtmacht. Hij was toen verantwoordelijk voor de fusie tussen het [[Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger|K.N.I.L.]] en de [[Koninklijke Landmacht]] en voor de [[repatriëren|repatriëring]] van het Nederlandse leger uit [[Indonesië]]. Hij keerde in 1950 terug naar het bankwezen en vervulde nadien talrijke commissariaten in het bedrijfsleven.


{{parlement}}
{{parlement}}

Versie van 30 dec 2007 13:40

Willem Hendrik (Wim) Fockema Andreae (Alkmaar, 17 juni 1909Zutphen, 5 juni 1996) was een Nederlands politicus.

Fockema Andreae was VVD-staatssecretaris in het kabinet-Drees/Van Schaik. Hij was de zoon van een rechter. Hij doorliep een ambtelijke loopbaan en was onder andere adviseur van minister-president Colijn. Na de oorlog werd hij bankier in Rotterdam, daarna was hij als staatssecretaris belast met materiaal en organisatie van de land- en luchtmacht. Hij was toen verantwoordelijk voor de fusie tussen het K.N.I.L. en de Koninklijke Landmacht en voor de repatriëring van het Nederlandse leger uit Indonesië. Hij keerde in 1950 terug naar het bankwezen en vervulde nadien talrijke commissariaten in het bedrijfsleven.

Sjabloon:Parlement