Kersen (hout): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Hendrik F K (overleg | bijdragen)
k Versie 9955876 van Brya (overleg) ongedaan gemaakt > houtartikel terug
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Kirschbaum_Holz.JPG|240px|right|thumb|Kersenhout]]
#REDIRECT [[Zoete kers]]
'''Kersenhout''' is een [[hout]]soort afkomstig van de [[Kers]]enboom ''Prunus avium'' welke voorkomt in Europa en Klein Azië. Het is fijnnervig, sterk en elastisch hout, waarvan de kleur varieert van geelbruin tot rozebruin, vaak geaderd en ook gevlamd.

==Toepassingen:==
Vanwege de mooie kersenrode kleur en goede bewerkbaarheid is kersenhout zeer geliefd in de luxe meubelmakerij met name tafelbladen en cabinetten, in de [[Biedermeier]]tijd was kersenhout zeer populair ook voor [[muziekinstrument]]en. Kersenhout wordt ook toegepast voor knoppen, handgrepen, mesheften en borstels.

==Zie ook:==
* [[Hout]]
* [[Lijst van houtsoorten]]

==Externe link:==
* [http://www.houtinfo.nl/main.php?mn=0&id=1002 Zoeken op houtinfo]
* [http://www.matbase.com/material/wood/ Matbase: Eigenschappen van Verschillende Houtsoorten]

[[categorie:Houtsoort]]

Versie van 18 jan 2008 20:40

Kersenhout

Kersenhout is een houtsoort afkomstig van de Kersenboom Prunus avium welke voorkomt in Europa en Klein Azië. Het is fijnnervig, sterk en elastisch hout, waarvan de kleur varieert van geelbruin tot rozebruin, vaak geaderd en ook gevlamd.

Toepassingen:

Vanwege de mooie kersenrode kleur en goede bewerkbaarheid is kersenhout zeer geliefd in de luxe meubelmakerij met name tafelbladen en cabinetten, in de Biedermeiertijd was kersenhout zeer populair ook voor muziekinstrumenten. Kersenhout wordt ook toegepast voor knoppen, handgrepen, mesheften en borstels.

Zie ook:

Externe link: