Margaretha van Holland: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
46 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
k
→‎Leven: geboorte- en sterfjaren man en kinderen
(Meer over leven en legende + bron)
k (→‎Leven: geboorte- en sterfjaren man en kinderen)
'''Margaretha van Holland''' ([[1234]] - [[1276]]) beter bekend als '''Margaretha van Henneberg''', was de jongste dochter van graaf [[Floris IV van Holland|Floris IV]].
== Leven ==
Margaretha trouwde in 1249 met [[Hermann I von Henneberg-Coburg]] (1224-1290). Zij woonden meestal in [[Coburg (stad)|Coburg]], maar bezaten ook het kasteel ''de Hooghe Werf'' bij [[Loosduinen]]. Zij kregen drie kinderen, een zoon Herman, die al heel jong overleed en in 1250 in Loosduinen werd begraven, een dochter Jutta (ca 1252-ca 1312) die in 1268 trouwde met markgraaf [[Otto V van Brandenburg]] en een zoon Poppo (ca 1254-1291) die zonder nakomelingen stierf.
 
==Legende==
Haar naam is verbonden met ''"Het wonder van Loosduinen":'' in haar sterfjaar zou ze 364 (of 365) kinderen hebben gebaard. Nadat ze een arme moeder met een tweeling had verweten dat het onmogelijk was dat ze twee kinderen van dezelfde man had gekregen zou deze haar toegewenst hebben dat ze zoveel kinderen zou krijgen als er dagen in het jaar zijn. De kinderen, waarvan alle jongens Jan en alle meisjes Elisabeth werden genoemd, werden in twee doopvonten gedoopt, waarna zij overleden en samen met de moeder werden begraven. Nadien is Loosduinen geruime tijd een bedevaartsoord geweest. Verklaringen van de legende zijn dat gedoeld werd op het aantal dagen dat het jaar nog telde (het verhaal speelde zich af op [[goede vrijdag]], vlak voor het toenmalige eind van het jaar) of dat Margaretha aan een [[Mola-zwangerschap]] overleed.
2.605

bewerkingen

Navigatiemenu