Severnyeiland: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
239 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
geen enkel bewijs dat de plaatsen nog bestaan
Geen bewerkingssamenvatting
(geen enkel bewijs dat de plaatsen nog bestaan)
'''Severny-eiland''' ([[Russisch]]: остров Северный; ''<u>o</u>strov S<u>e</u>verny''; "Noordereiland") is het noordereiland van de [[Rusland|Russische]] eilandenarchipel [[Nova Zembla]]. Het bevindt zich tussen 73 en 77 graden noorderbreedte, op de grens van de [[Barentszzee]] in het westen en de [[Karazee]] in het oosten en wordt gescheiden van het zuidelijkere [[Joezjny-eiland]] door de nauwe zeestraat [[Matotsjkin Sjar]]. Het langgerekte, in zuidwest-noordoostelijke richting verlopende eiland heeft een oppervlakte van 48.904 km², waarmee het groter is dan Nederland en naar grootte het 4e eiland van [[Europa (werelddeel)|Europa]] en het 29e eiland ter wereld vormt (tweede van Rusland na [[Sachalin]]).
 
Het eiland vormt de verste uitloper van het [[Oeral (gebergte)|Oeralgebergte]], heeft een breedte tot 132 kilometer, een hoogte tot 1547 meter en is grotendeels [[gletsjer|vergletsjerd]], waarbij de ijsdikte kan oplopen tot 400 meter. Er bevinden zich een grote aaneengesloten gletsjermassa met een oppervlak van 19.800 km² (grootste ijsoppervlak van Rusland) en een groot aantal kleinere gletsjers met een totaaloppervlak van 3.900 km². De gletsjers lopen op veel plaatsen uit in zee, waar ze ijsbergen vormen.
 
== Kusten ==
Nova Zembla was lang onbewoond. In 1877 werd een groep [[Nenetsen]] naar Nova Zembla gedeporteerd door de [[Russen]], om zo een claim van [[Noorwegen]] op de archipel voor te zijn. In 1910 werd het eiland voor het eerst volledig omvaren door de Russische poolonderzoeker [[Vladimir Roesanov]] aan boord van de ''Dmitri Soloenski''.
 
In de jaren '50 werden de afstammelingen van de Nenetsen vanuit de twee dorpen waar ze woonden weer naar het vasteland gedeporteerd in verband met het feit dat de hele archipel was aangewezen als [[testterrein]] voor [[kernproef|kernproeven]]. [[Testterein Soechoj Nos]] (terrein C) aan de zuidwestzijde was aangewezen voor kernproeven op Severny-eiland. Hier werd in 1961 ook de test gehouden met [[Tsar Bomba]] (4200 meter boven de grond), met 50 megaton de krachtigste kernproef ooit gehouden ter wereld. Aan de noordoostzijde bevindt zich [[Kaap Zjelania]], het oostelijkste punt van Europa, waar een [[poolstation]] stond, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd beschoten door de [[Kriegsmarine]]. Later werden er geheime expirimenten uitgevoerd en momenteel is het een weerstation. Vier andere poolstations bevonden zich aan noordwestzijde ([[Roesskaja Gavan]]) en zuidoostzijde ([[Zaliv Blagopoloetsjia]], [[Matotsjkin Sjar (poolstation)|Matotsjkin Sjar]] en [[Mys Vychodnoj]]). De laatsten bevonden zich naast elkaar aan de noordzijde van de oostelijke monding van de Matotsjkin Sjar.
 
Aan de noordoostzijde bevindt zich [[Kaap Zjelania]], het oostelijkste punt van Europa, waar een [[poolstation]] staat, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd beschoten door de [[Kriegsmarine]]. Later werden er geheime expirimenten uitgevoerd en momenteel is het een weerstation. [[Roesskaja Gavan]], een ander poolstation, bevindt zich aan noordwestzijde. Drie andere poolstations bevonden zich eerder aan zuidoostzijde ([[Zaliv Blagopoloetsjia]], [[Matotsjkin Sjar (poolstation)|Matotsjkin Sjar]] en [[Mys Vychodnoj]]). De laatste twee bevonden zich naast elkaar aan de noordzijde van de oostelijke monding van de Matotsjkin Sjar.
 
Er bevonden zich eerder drie kleine nederzettingen op het eiland ([[Fedkino]], [[Archangelskoje]] en [[Krestovaja Goeba]]), die nu echter niet meer bestaan.
 
[[Categorie:Russisch eiland]]
76.075

bewerkingen

Navigatiemenu