Laxeermiddelen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
VolkovBot (overleg | bijdragen)
Veel te veel (overleg | bijdragen)
k opmaak
Regel 1: Regel 1:
{{disclaimer medisch lemma}}
{{disclaimer medisch lemma}}
Een '''laxeermiddel''' is een [[medicijn]] dat de [[defecatie]] bevordert, voornamelijk wanneer deze wordt veroorzaakt door te ver ingedroogde fecaliën. Laxeermiddelen worden vaak misbruikt door mensen die lijden aan [[boulimie]] of [[Anorexia nervosa (eetstoornis)|anorexia nervosa]].
Een '''laxeermiddel''' is een [[medicijn]] dat de [[defecatie]] bevordert, voornamelijk wanneer deze wordt veroorzaakt door te ver ingedroogde fecaliën. Laxeermiddelen worden vaak misbruikt door mensen die lijden aan [[boulimie]] of [[Anorexia nervosa (eetstoornis)|anorexia nervosa]]. Producten aan welke (abusievelijk) een (licht) laxerende werking worden toegeschreven zijn onder meer: [[ontbijtkoek]], [[koffie]], verschillende [[thee (drank)|theesoorten]] en [[kruid (keuken)|kruiden]] zoals [[venkel]], dit met de opmerking dat te allen tijde voldoende [[water|vocht]] tot zich genomen dient te worden, om de eventueel laxerende werking te effectueren. De inname van grote doses [[vitamine C]], of [[kauwgom]] met [[sorbitol]] heeft een laxerend effect. Een te hoge dosis laxeermiddel kan lichte diarree tot hevige (on-ophoudbare) waterdiarree, en uitdroging tot gevolg hebben.
Producten aan welke (abusievelijk) een (licht) laxerende werking worden toegeschreven zijn onder meer: [[ontbijtkoek]], [[koffie]], verschillende [[thee (drank)|theesoorten]] en [[kruid (keuken)|kruiden]] zoals [[venkel]], dit met de opmerking dat te allen tijde voldoende [[water|vocht]] tot zich genomen dient te worden, om de eventueel laxerende werking te effectueren. De inname van grote doses [[vitamine C]], of [[kauwgom]] met [[sorbitol]] heeft een laxerend effect.
Een te hoge dosis laxeermiddel kan lichte diarree tot hevige (on-ophoudbare) waterdiarree, en uitdroging tot gevolg hebben.


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 7 mei 2008 08:56

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een laxeermiddel is een medicijn dat de defecatie bevordert, voornamelijk wanneer deze wordt veroorzaakt door te ver ingedroogde fecaliën. Laxeermiddelen worden vaak misbruikt door mensen die lijden aan boulimie of anorexia nervosa. Producten aan welke (abusievelijk) een (licht) laxerende werking worden toegeschreven zijn onder meer: ontbijtkoek, koffie, verschillende theesoorten en kruiden zoals venkel, dit met de opmerking dat te allen tijde voldoende vocht tot zich genomen dient te worden, om de eventueel laxerende werking te effectueren. De inname van grote doses vitamine C, of kauwgom met sorbitol heeft een laxerend effect. Een te hoge dosis laxeermiddel kan lichte diarree tot hevige (on-ophoudbare) waterdiarree, en uitdroging tot gevolg hebben.

Zie ook