Taihao: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
399 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
stijl, duidelijkere inleiding
k (Fuxi)
(stijl, duidelijkere inleiding)
}}
{{Hoofdartikel|eigen=Zie ook: [[Fuxi]].}}
'''Taihao''' (''Groot licht'') is een figuur uit de [[Chinese mythologie]]. InSinds de lijst van 'belangrijke personen uit verleden en heden' (''gujinren biao'', 古今人表), [[juan]] 20 van de [[HanshuHan-dynastie|Han]]-tijd wordt Taihaohij genoemdvereenzelvigd als de [[Chinese namen|omgangsnaam]] vanmet [[Fuxi]], één van de [[Drie Verhevenen]]. In oudere bronnen wordt echter geen relatie met Fuxi gelegd en lijkt hethij te gaan omechter een schimmige, maar onafhankelijkeonafhanklijke godheid. Gezien de betekenis vante zijn naamgeweest, ''tai'' betekent 'groot', 'opperste' en ''hao'' is 'schitterend licht', was hij mogelijk een god van het licht. Pas in de Han-tijd wordt Taihao volledig vereenzelvigd met Fuxi. In het ''Boek van de bergen en de zeeën'' ([[Shanhaijing]], 山海經) wordt Taihao genoemd als de stamvader van het volk van de staat [[Ba (staat)|Ba]] in het huidige [[Sichuan]].
 
== God van het licht ==
In de lijst van 'belangrijke personen uit verleden en heden' (''gujinren biao'', 古今人表), [[juan]] 20 van de [[Hanshu]] wordt Taihao genoemd als de [[Chinese namen|omgangsnaam]] van [[Fuxi]], één van de [[Drie Verhevenen]]. Dat waren cultuurhelden die volgens de traditie stapsgewijs elementen van de Chinese beschaving aan de bevolking hebben bijgebracht. In oudere bronnen wordt echter geen relatie met Fuxi gelegd en lijkt het te gaan om een onafhankelijke godheid. Zijn rol blijft schimmig, maar gezien de betekenis van zijn naam (''Tai'' betekent 'groot', 'opperste' en ''Hao'' is 'schitterend licht') was hij mogelijk een god van het licht. Pas sinds de Han-tijd wordt Taihao volledig vereenzelvigd met Fuxi.
 
== Andere functies ==
In het ''Boek van de bergen en de zeeën'' ([[Shanhaijing]], 山海經) wordt Taihao genoemd als de stamvader van het volk van de staat [[Ba (staat)|Ba]] in het huidige [[Sichuan]].
 
In het hoofdstuk over de kalender in de [[Liji]] en in de [[Chuci Zhangju]] (楚辭章句), het commentaar van [[Wang Yi]] (王逸) op de 'Liederen van Chu' ([[Chuci]] (楚辭) is Taihao de god van het oosten. Hij werd onder invloed van de [[Vijf Elementen]] gesymboliseerd door de kleur groen. Taihao behoorde volgens deze traditie samen met de 'Vlammenkeizer' ([[Yandi]]), [[Shaohao]] en [[Zhuanxu]] tot de [[Vier keizers]] die tegen de [[Gele Keizer]] (Huangdi) in opstand kwamen. Uiteindelijk werden zij door de hem verslagen.
16.654

bewerkingen

Navigatiemenu