Partijbestuur: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Gpvosbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Fractie
juiste informatie
Regel 1: Regel 1:
Een '''partijbestuur''' is het [[bestuur]] van een [[politieke partij]]. In Nederland heeft het partijbestuur een beperkte rol in het leiden van de partij-organisatie: het is verantwoordelijk voor kandidatencommissies, [[verkiezingsprogramma]]commissies, [[verkiezingscampagne]]s de partijfinanciën en het partijbureau. Bij veel partijen is de [[fractie (politiek)|fractie]] is verantwoordelijk voor de dagelijkse politieke koers van de partij.
Een '''partijbestuur''' is een [[bestuur]] van een [[politiek]]e partij; een partij is altijd een [[Vereniging (rechtspersoon)|vereniging]].


Een partij is (bijna altijd) een [[Vereniging (rechtspersoon)|vereniging]]. Het partijbestuur wordt (bijna altijd) verkozen door het [[partijcongres]], dat de leden van een politieke partij vertegenwoordigd. Bij sommige partijen zijn er andere personen (de [[fractievoorzitter]], bijvoorbeeld) ook nog ''ex officio'' lid van het partijbestuur. De [[partijvoorzitter]] leidt het partijbestuur.
Het bestuur bestaat uit de volgende delen:
* Het [[partijcongres]], het hoogste orgaan, bestaande uit alle leden. Deze leden kiezen afgevaardigden per afdeling die op het congres kiesgerechtigd zijn.

* Het partijcongres stelt minimaal eens per jaar algemene beleidslijnen uit en kiest het Dagelijks Bestuur, dat in de tijd gelegen tussen de congressen het dagelijks beleid uitvoert.

Naast deze twee gremia bestaat de [[partijraad]]. Deze bestaat tevens uit afgevaardigden per afdeling en controleert namens de leden de [[fractie (politiek)|fracties]] in het [[parlement]] op de gevoerde politieke lijn, èn het Dagelijks Bestuur in de tijd gelegen tussen de congressen.


[[Categorie:Politiek]]
[[Categorie:Politiek]]

Versie van 14 aug 2008 16:19

Een partijbestuur is het bestuur van een politieke partij. In Nederland heeft het partijbestuur een beperkte rol in het leiden van de partij-organisatie: het is verantwoordelijk voor kandidatencommissies, verkiezingsprogrammacommissies, verkiezingscampagnes de partijfinanciën en het partijbureau. Bij veel partijen is de fractie is verantwoordelijk voor de dagelijkse politieke koers van de partij.

Een partij is (bijna altijd) een vereniging. Het partijbestuur wordt (bijna altijd) verkozen door het partijcongres, dat de leden van een politieke partij vertegenwoordigd. Bij sommige partijen zijn er andere personen (de fractievoorzitter, bijvoorbeeld) ook nog ex officio lid van het partijbestuur. De partijvoorzitter leidt het partijbestuur.