Groenendaalse Molen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
771 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
+ tekst gekopieerd vanaf Groenendaal (Heemstede)
k (lf)
k (+ tekst gekopieerd vanaf Groenendaal (Heemstede))
}}
 
'''De Groenendaalse Molen''' is de naam van een kleine [[stellingmolen]] aan de Burgemeester van Rappartlaan in [[Heemstede (Noord-Holland)|Heemstede]]. De molen voorziet het ernaast gelegen [[Groenendaal (Heemstede)|Park Groenendaal]] van water. De leeftijd van het molentje is onbekend, maar het komt al voor op een prent uit 1781. Mogelijk heeft de molen nooit een functie gehad, maar was het een [[folly]], gebouwd voor de eigenaar van het landgoed, de rijke industrieel [[John Hope (Groenendaal)|Hope]]. Sinds eind jaren '90 bemaalt de Groenendaalse Molen het park met behulp van een [[vijzel (waterschroef)|vijzel]]. De molen heeft als enige molen in Nederland een dubbele stelling.
 
==Geschiedenis==
De leeftijd van het molentje is onbekend, maar het komt al voor op een prent uit 1781. Mogelijk heeft de molen nooit een functie gehad, maar was het een [[folly]], gebouwd voor de eigenaar van het landgoed, de rijke industrieel [[John Hope (Groenendaal)|Hope]].
 
====Stoommachine====
Bij het nog bestaande molentje is in 1781 in opdracht van toenmalig eigenaar John Hope een 'vuurmachine' geplaatst. Het was na Blijdorp-Rotterdam de tweede [[stoommachine]] in Nederland en bovendien de eerste in Nederland geconstrueerd, door de in Amsterdam woonachtige Fries [[R.L.Brouwer]]. Deze stoommachine diende om het water op te pompen en het hogere deel van het landgoed te bevloeien ter vervanging van de vijzel-windmolen die bij windstilte te weinig water opvoerde voor de vijvers, sloten en fonteinen van Groenendaal. Deze stoommachine is één van de uitzonderlijke voorbeelden geweest van technische innovatie op buitenplaatsen. Rond 1842 is de machine gedemonteerd en als schroot aan een Haarlemse sloper verkocht
 
 
Sinds eind jaren '90 bemaalt de Groenendaalse Molen het park met behulp van een [[vijzel (waterschroef)|vijzel]]. De molen heeft als enige molen in Nederland een dubbele stelling.
 
De Groenendaalse Molen is eigendom van de gemeente Heemstede en is meestal op zondagmiddag te bezoeken.
70.195

bewerkingen

Navigatiemenu