Overleg gebruiker:Quistnix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Zwakke punten van een wiki[bewerken]

Een wiki heeft een aantal zwakke punten die de waarde ervan sterk verminderen:

 1. Het ergste zwakke punt is het overdreven belang dat wordt gehecht aan vrije bewerkbaarheid. Dit heeft tot gevolg dat de kwaliteit van een artikel zal stijgen tot een middelmatig niveau, waarna Jan en Alleman ervoor zullen zorgen dat dat artikel nooit dat niveau zal overstijgen. Men hecht meer belang aan wat men op school heeft geleerd, wat men om zich heen ziet en hoort en wat de media verkondigen dan aan wat experts op het onderwerp erover zeggen. - Quistnix 13 mrt 2008 09:13 (CET)
  1. Gelet op het bovenstaande: mensen die denken Wikipedia te verbeteren door juiste informatie te verwijderen omdat zij het belang ervan niet inzien, kunnen het beste beginnen met het verwijderen van hun eigen account.
  2. Het idee dat een artikel dat men zelf niet begrijpt, onleesbaar en te moeilijk voor anderen zou zijn, hoeft niet altijd juist te zijn. Iemand die op die gronden een artikel wijzigt, moet zijn eigen beperkingen kennen. Helaas is dat te weinig het geval.
  3. Zodra een artikel meer biedt dan het meest minimale wat men aan informatie verwacht, leidt bij sommigen tot paniek: "Help! De pagina wordt te lang!". Vervolgens wordt het artikel ontdaan van veel informatie die zorgvuldig bij elkaar is gezocht en overzichtelijk was neergezet. "Gelukkig! Dit artikel steekt niet meer boven het maaiveld uit!" Dit noem ik kortweg "informatievrees".
 2. Typisch voor nl.wikipedia is dat iedereen vrij is onze eigen afspraken zonder enige tussenkomst te bewerken. "Voel je vrij en ga je gang" is geen goed idee daar waar het de afspraken voor het werken aan de wiki betreft.
 3. Wat ook typisch is voor nl.wikipedia is het omarmen van intriganten en halftrollen ten koste van goede gebruikers. Wie "veel goed werk doet", lijkt daarmee het recht te krijgen om anderen de grond in te trappen. Trollen zijn daar dol op: dat geeft ruimte aan een "verdeel en heers"- politiek.

Kwetsvrees[bewerken]

Sommige mensen zijn als pedaalemmers: als je op hun lange tenen trapt, gaat hun klep open. Het is tegenwoordig helaas meer regel dan uitzondering dat mensen overal een aanval op hun eigen persoon, hun persoonlijke of groepsidentiteit in zien en meteen wild om zich heen beginnen te schreeuwen, of erger. Deze mensen of groepen zijn niet voor rede vatbaar, ook al hebben zij totaal niet begrepen waar het om gaat. De ergste soort is de soort die niet tot de "gekwetste" groep behoort, maar meent namens die groep te spreken. De reactie van veel mensen, en ook van veel gebruikers hier, is deze mensen niet tegen te spreken, met argumenten te overtuigen of volkomen te negeren, maar in plaats daarvan toe te geven aan hun onredelijke eisen uit vrees hen anders te kwetsen. Dit verschijnsel omschrijf ik met "kwetsvrees". Kwetsvrees is vaak te vinden in POV-discussies. Bij de zwaarste vorm van kwetsvrees worden normale passages al als POV aangemerkt nog voordat iemand er aanstoot aan heeft kunnen nemen.

Trollgedrag dat bestraft dient te worden maar waar men op nl.wikipedia gewoon mee wegkomt[bewerken]

 1. Uiteindelijk geldt hier dat wat ik het gelijk van de langste adem noem: ga rustig door met het POV-pushen, ook nadat je telkens teruggedraaid bent. Uiteindelijk wordt iedereen doodmoe van je en geven de anderen het op. Beschouw dat vervolgens als een triomf van je gelijk. Je kunt de hele wiki naar je hand zetten als je botweg alle kritiek onmiddellijk archiveert en vooral je eigen standpunten blijft herhalen als "gemaakte afspraken waar wij ons aan dienen te houden".
 2. Hetzelfde geldt voor de verwijderlijsten: wordt je poging tot het verwijderen van iets waarvan jij het nut niet inziet (maar vele anderen wel) de eerste keer verworpen, dan nomineer je het artikel later nog een keer, net zo lang totdat een zwakke moderator je je zin geeft.
 3. Een taktiek die het ook altijd goed doet, is het zodanig steeds terugdraaien van andermans bewerkingen dat niet jij, maar de ander wordt beschuldigd van het veroorzaken van een editwar. Gelukkig herken je op den duur de gebruikers die voortdurend een editwar hebben met telkens weer verschillende andere gebruikers. Hopelijk letten de mods in de toekomst scherper op dit soort wangedrag, al heb ik er een hard hoofd in, omdat het nog steeds doorgaat.
 4. Het zeer herkenbaar neerzetten van andere gebruikers op de eigen overlegpagina, al dan niet met hun gebruikersnaam, maar wel altijd met links erbij zodat is te achterhalen wie er wordt bedoeld, wordt helaas niet de kop in gedrukt. Bonafide andere gebruikers worden gewoonweg zwartgemaakt en weggejaagd.
 5. De trollerantie op nl.wikipedia gaat zo ver dat sommigen kennelijk het recht hebben om ongestraft voortdurend anderen persoonlijk in de Kroeg aan te vallen. Zelfs wanneer deze praktijken overgaan in laster grijpt niemand in.
  1. Definitie van trollerantie: het "recht" om anderen te sarren, uit te dagen en in discrediet te brengen zonder dat men hiervoor wordt bestraft (want straffen doen wij niet, het is hier allemaal "voel je vrij en ga je gang" dus kan iedereen lekker anderen dwarszitten).

De manier waarop mensen aan Wikipedia bijdragen[bewerken]

 1. Mensen die inhoudelijk aan de encyclopedie kunnen bijdragen, doen dat. Mensen die dat niet kunnen, maken zich vooral druk om verwijderprocedures voor andermans werk - Quistnix 16 jan 2009 14:26 (CET)
 2. Mensen zonder kennis van zaken willen vaak het laatste woord hebben in een artikel, ook al weten ze dat ze het fijne er niet van weten - Quistnix 26 aug 2009 20:12 (CEST)
 3. Deskundigheid wordt niet gewaardeerd. Deskundige bijdragers zouden de rommelaars weleens kunnen ontmaskeren - Quistnix 21 okt 2009 07:57 (CEST)
 4. "Voel je vrij en pruts maar an" is inmiddels op nl.wikipedia de norm geworden. Prutsers worden omarmd en goede bijdragers worden weggepest. Zo lang je niemand persoonlijk aanvalt, mag je de inhoud van Wikipedia naar hartelust naar je eigen wereldbeeld aanpassen. Kritiek lijkt er te zijn om genegeerd te worden. Gewoon wegpleuren en er kraait geen haan meer naar.
 5. Ego's heb je altijd en overal. Voor moderatoren is het ego het eerste dat opzij gezet dient te worden. Helaas is dat in de praktijk vaak anders. Mensen die hun eigen mening altijd willen laten gelden, moet het moderatorschap ontnomen worden.
 6. POV-fobie. Sommigen denken dat Wikipedia volstrekt neutraal moet zijn. Door woorden als "helaas" uit de tekst te schrappen, maken zij zich in hun eigen ogen belangrijk - en tegelijkertijd maken ze Wikipedia gortdroog.

Geschiedenis van Chinees muntgeld[bewerken]

Indien u deze week nog tijd heeft kunt u dan mijn beknopte Nederlands op deze artikelen verbeteren, ik ben van plan om in de toekomst eerst deze artikels (ik heb er nog 3 in de planning) eerst in mijn gebruikersruimte te laten en u eerst om verbeteringen te vragen voor publicatie, maar ik wil niet dat de huidige artikelen verwijderd worden terwijl ze nog verbeterd kunnen worden. Het spijt mij dat ik dit van je vraag terwijl je druk bent. Met vriendelijke groeten, --Donald Trung (Overleg 💬|"Mijn" artikelen 📚) 20 nov 2017 12:27 (CET) Donald Trung (Overleg 💬|"Mijn" artikelen 📚) 20 nov 2017 12:27 (CET)

Ik zal proberen er aan te werken. Groeten, Quistnix (overleg) 21 nov 2017 15:44 (CET)
Alvast bedankt. Glimlach --Donald Trung (Overleg 💬|"Mijn" artikelen 📚) 22 nov 2017 10:38 (CET)
Beste Quistnix,
Dat is heel aardig van je. Ik meld echter het volgende om een mogelijk verwijt niet achteraf te hoeven horen. Als het artikel Geschiedenis van Chinees muntgeld tijdens de Yuan-dynastie inhoudelijk niet ingrijpend gewijzigd wordt zal ik het , ongeacht welke taalkundige verbetering dan ook, om inhoudelijke redenen over een paar dagen voordragen voor verwijdering. Ik geef dus in overweging om in ieder geval niet met dat artikel te beginnen. Met vriendelijke groet Renevs (overleg) 23 nov 2017 22:37 (CET)
Dan wil ik die inhoudelijke gronden eens grondig nalezen. Ik ben enigszins van de materie op de hoogte en ik heb een beetje het idee dat dit een ik-snap-het-niet-en-dus-is-het-niet-goed-nominatie is. Jammer dat mensen die samen een encyclopedie willen schrijven zich conformeren aan de grootste gemene deler. Ik heb het daar al vaker over gehad en ga mij daar nu niet druk over maken - Quistnix (overleg) 24 nov 2017 00:30 (CET)
Ik heb dat artikel een aantal dagen geleden op de terugkoppeling van Ronnievs gewijzigd, welke andere inhoudelijke fouten zijn er dan? Dat de kans boeddhistisch waren is gewijzigd en dat de stabiliteit van bankbiljetten lang werd gewaarborgd heb ik ook al toegevoegd. Welke andere inhoudelijke fouten zijn er dan? En waarom wijzig je die niet zelf? Ik heb al een betere bron gevonden dat het papiergeld niet altijd een fiat valuta was en heb verduidelijkt welke krijgsheren hun eigen munten slaan. --Donald Trung (Overleg 💬|"Mijn" artikelen 📚) 24 nov 2017 10:28 (CET)

Mocht je de artikelen kwijt zijn; ze staan hier:

Groet, Pompebled.svg Freaky Fries (Overleg) 27 dec 2017 21:22 (CET)

OK, dank je. Ik had minder tijd dan ik had verwacht vanwege allerlei verplichtingen. Het is weer die tijd van het jaar - Quistnix (overleg) 28 dec 2017 09:24 (CET)
Daar ben je vast niet de enige in :-) Pompebled.svg Freaky Fries (Overleg) 28 dec 2017 12:53 (CET)

Verbeteringen[bewerken]

Moi Quistnix,

Kan jij de artikelen van deze lijst in mijn naamruimte verbeteren? Woody had er al twee verbeterd maar dat was blijkbaar niet genoeg, je kan ze zelf naar de hoofdnaamruimte verplaatsen wanneer je de tijd hebt, of je kan mij notificeren maar sinds ik nooit mijn overlegpagina hier lees gelieve dat op Wikimedia Commons te doen of ze zelf te verplaatsen. --Donald Trung/徵國單 (Overleg 💬|"Mijn" artikelen 📚) 29 dec 2017 11:33 (CET)

Hallo Donald,
Ik zal ermee aan de slag gaan. De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met het uitzoeken van drie jaar privéfoto's en dat is nogal een intensief werk geweest (ik maak per jaar duizenden foto's). Openbare foto's door mij zijn te zien op Flickr.com. Nu met de feestdagen heb ik wat verplichtingen. Ik ga snel beginnen aan het verbeteren van je artikelen. Daarbij wil ik heel voorzichtig te werk gaan om je artikelen zo goed mogelijk weer te geven. Inhoudelijk zijn ze naar mijn mening in orde, maar het kost tijd om ze wat toegankelijker te maken voor mensen die er wat verder van af staan, en om ze taalkundig op te poetsen. Groeten, Quistnix (overleg) 29 dec 2017 23:30 (CET)

Moi Quistnix,

Als je links naar de pagina's wil hebben zijn zij hieronder:

* Gebruiker:Donald Trung/Geschiedenis van Chinees muntgeld tijdens de Zuidelijke Song-dynastie

Ik ben nog bezig met het maken van die van de Qing-dynastie maar omdat ik druk in het dagelijkse leven ben gebruik ik liever mijn schaarste vrije tijd voor Wikimedia Commons, maar wanneer die “klaar” is link ik hem ook hier. --Donald Trung/徵國單 (Overleg 💬|"Mijn" artikelen 📚) 6 jan 2018 14:04 (CET)

Papiergeld uit de Song-dynastie[bewerken]

Zou jij wellicht geïnteresseerd zijn in het verbeteren van de grammatica van een artikel over oud-Chinees papiergeld? --Donald Trung/徵國單 (Overleg 💬|"Mijn" artikelen 📚) 15 feb 2018 18:06 (CET)

In principe wel, maar ik zal mij eerst weer moeten bezighouden met je artikelen over het muntgeld. Daar heb ik de laatste tijd veel te weinig tijd voor vrijgemaakt. Pas wanneer ik dat heb afgerond wil ik andere artikelen nakijken. Groet, Quistnix (overleg) 16 feb 2018 00:00 (CET)

Script om WikiData gemakkelijker toegankelijk te maken[bewerken]

//create a new item, or link to linked item	
if ( mw.config.get( 'wgNamespaceNumber' ) === 0 ) {
 importScriptURI("//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Yair rand/WikidataInfo.js&action=raw&ctype=text/javascript");
}
Het best zet je die regel code ergens hier neer. Succes! Edoderoo (overleg) 9 mrt 2019 18:49 (CET)

TABernacle[bewerken]

Een handig tooltje dat ik je gisteren niet heb laten zien, is TABernacle: Nederlandse vlaggen Het laat in dit geval een bepaald aantal velden van een query zien, waarmee je redelijk snel de "gaten" op WikiData inzichtelijk kunt maken. Van de vlaggen in Nederland, zoals in dit voorbeeld, zijn bijv. de jurisdictie niet altijd ingevuld. De gebruikersinterface is zoals gebruikelijk bagger, dus veel ctrl-click gebruiken om de data aan te vullen is wel zo handig. Edoderoo (overleg) 10 mrt 2019 12:56 (CET)

PS: een query maak je het gemakkelijkste hier: https://query.wikidata.org

Dorpsvlag[bewerken]

Beste Quistnix, bij het controleren van nieuwe artikelen kwam ik dorpsvlag tegen, van jouw hand. Het artikel is sinds 22 februari j.l. voorzien van een wiu2-sjabloon, om aan te geven dat je er nog mee bezig bent. Wellicht is het artikel je ontschoten, of ben je vergeten het sjabloon te verwijderen. Zou je er nog even naar willen kijken? Bij voorbaat dank, Den Hieperboree (overleg) 23 mrt 2019 22:20 (CET).

Je hebt gelijk. Ik heb het artikel nog iets aangevuld en het wiu2-sjabloon verwijderd. Quistnix (overleg) 24 mrt 2019 12:09 (CET)

Vlag gemeente Marum[bewerken]

Hoi Quistnix

Hele mooie en goede toevoeging op het artikel over de dorpsvlag van Marum, gn. Ik neem aan dat je dit citaat uit de raadsnotulen hebt gehaald, zou het mogelijk zijn daar in een voetnoot naar te verwijzen?

Bedankt!! Fijne avond - netraaM • 2 jul 2019 20:18 (CEST)

Hoi @Netraam:, ik heb de beschrijving aangepast aan wat bij soortgelijke vlaggen gebruikelijk is, verder heb ik niets veranderd. De beschrijving zoals die er stond was niet geheel duidelijk en op sommige punten nogal ongebruikelijk. Ik heb wel een contact waarlangs ik op redelijke termijn een kopie van de notulen kan krijgen van de meeste gemeenten die rond die tijd een nieuwe vlag hebben aangenomen en zodra ik dat heb kan ik de letterlijke tekst overnemen, maar daarvoor moet je nog even geduld hebben. Quistnix (overleg) 2 jul 2019 22:23 (CEST)
P.S. Eigenlijk moet ik zo laat op de avond niet meer zulke teksten schrijven, ik heb nogal wat steken laten vallen daar. Bedankt voor de correcties. Quistnix (overleg) 2 jul 2019 22:27 (CEST)
Maakt niet uit, je toevoegingen zijn waardevol, en de kracht van een gemeenschapsproject is dat de steken die je laat vallen er weer uit worden gehaald door een ander. - netraaM • 3 jul 2019 07:49 (CEST)

Vreemde typfout…[bewerken]

.… in Boezemgemaal bleef nochtans 7½ jaar onopgemerkt. Met dank aan Wikiblame — bertux 5 jul 2019 18:55 (CEST)

Jubileumster 15 jaar[bewerken]

Tempus fugit, vijftien jaar alweer, deze ster is daarom op de plaats en dikverdiend, op naar de volgende vijftien Glimlach MVG, Arch (Overleg) 8 jul 2019 08:30 (CEST)

Dank je Glimlach. Zo lang alweer? Ik hoop dat wij dat allemaal in goede gezondheid mogen beleven. Groet, Quistnix (overleg) 8 jul 2019 19:46 (CEST)
Thumbs up font awesome.svg
Ik hoop met je mee uiteraard! MVG, Arch (Overleg) 8 jul 2019 19:52 (CEST)

Beoordelingsnominatie Kesteren (gemeente)[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia.

Het gaat om Kesteren (gemeente) dat is genomineerd door Erik Wannee.

De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20190727#Kesteren (gemeente) en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 28 jul 2019 00:56 (CEST)

Rijn (molensteen)[bewerken]

Dag Quistnix, heb je een bron voor je recente toevoeging? Pama zegt namelijk in zijn "Prisma van heraldiek & genealogie": "De mening dat een molenijzer in een wapen op molenrechten zou wijzen, is ongegrond." Michiel (overleg) 6 sep 2019 17:23 (CEST)

@Mvdleeuw: Voor beide beweringen zijn bronnen te vinden, zie hier. Ik beweer het dan ook niet met stelligheid, maar als een mogelijkheid. Quistnix (overleg) 6 sep 2019 17:32 (CEST)
Vind je het goed dat ik de zin dan wat nuanceer? Het staat er nu wat te stellig naar mijn mening. Michiel (overleg) 6 sep 2019 17:50 (CEST)
@Mvdleeuw: Dat kan, ik ben mij wat aan het inlezen. Molenijzers in de heraldiek kunnen ook van oorsprong muurankers in de vorm van een rijn zoals wij die kennen zijn geweest. Misschien dat Pama dat bedoelde. Pama geeft nergens een onderbouwing voor zijn bewering en hij is de enige heraldicus die ik tot nu toe tegenkom die met stelligheid beweert dat het een ongegronde mening is. De meeste anderen zien het als een rechtsteken, wat ik ook aangaf. Ik zou graag een onderbouwing van de mening van Pama zien. Molenrechten zijn juist iets om mee te pronken op bijvoorbeeld een wapen. Quistnix (overleg) 6 sep 2019 18:04 (CEST)