Geldersch-Overijsselsche Stoomtram Maatschappij: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nibor (overleg | bijdragen)
T Houdijk (overleg | bijdragen)
+cat
Regel 12: Regel 12:
[[Categorie:Vervoer in Gelderland]]
[[Categorie:Vervoer in Gelderland]]
[[Categorie:Voormalig Nederlands openbaarvervoerbedrijf]]
[[Categorie:Voormalig Nederlands openbaarvervoerbedrijf]]
[[Categorie:Tram in Nederland]]

Versie van 6 okt 2008 21:57

De Geldersch-Overijsselsche Stoomtramweg Maatschappij (GOSM) was gevestigd te Lochem. Zij opende op 26 augustus 1885 een tramlijn tussen Deventer en Borculo via Harfsen, Laren, Lochem en Barchem.

De exploitatie van de lijn verliep redelijk succesvol. Er kwamen ontwerpen voor uitbreidingen van het tramnet zoals een verbinding met Zutphen en een zijlijn van Barchem naar Ruurlo. Vanaf 1910 zijn concrete plannen gemaakt om de lijn vanaf Borculo via Groenlo en Meddo door te trekken tot Winterswijk. Daar zou een tramstation met emplacement verrijzen naast het station van de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij. Vanuit Winterswijk wilde men dan de lijn doortrekken naar Gescher in Duitsland, om daarmee het vervoer naar de haven te Deventer te vergroten. Voor de uitbreiding waren reeds vergunningen verleend en voorbereidingen gemaakt, maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is het project nooit uitgevoerd.

Door de opkomst van autobus en vrachtwagen werd de tramlijn verliesgevend. Tot 20 april 1931 is er vervoer van reizigers geweest. Het goederenvervoer is voortgezet tot 18 september 1944. Door vernieling van de bruggen over het Twentekanaal is de lijn na de Tweede Wereldoorlog niet meer in gebruik genomen.

De cycloon die in 1925 Borculo verwoestte leidde tot veel nieuwsgierige dagjesmensen die per tram naar Borculo kwamen. Bovendien leverde de aanvoer van bouwmaterialen tijdens de herstelwerkzaamheden ook nog eens het nodige goederenvervoer op.

Externe link

  • Artikel over deze stoomtramlijn: [1]