Prebende: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  14 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(- triviaal gedeelte. Dit artikel kan veel beter.)
Geen bewerkingssamenvatting
In het [[canoniek recht|kerkrecht]] komt het woord prebende alleen in deze zin voor, in het dagelijks spraakgebruik is het een aanduiding voor kerkelijke inkomsten, [[benificie|beneficiën]] genaamd, in ruimere zin.
 
De prebende moet worden opgebracht door een [[bisdom]], [[parochie (kerk)|parochie]] of [[klooster]]. Ook de inkomsten van de dames van de [[Theresia-Orde]] werden prebenden genoemd.
Onder het [[ancien régime]], het absolutistische Europa van vóór de [[Franse Revolutie]], verdeelden de kerkvorsten en de koningen de inkomsten van kloosters en bisdommen onder hun vrienden, familie en relaties. Een geestelijke kon inkomsten trekken uit meerdere bisdommen en kloosters en hoefde zijn ambt niet eens uit te voeren.
Deze constructie werd een "''Prebende sine cura''", Latijn voor "geld zonder(ziels)zorg" genoemd.
Het Nederlandse woord ''sinecure'' ontleent hieraan zijn bestaan.
 
Deze constructie werd een "''Prebende sine cura''", Latijn voor "geld zonder (ziels)zorg" genoemd. Het Nederlandse woord ''sinecure'' ontleent hieraan zijn bestaan.
Terwijl de hofadel de inkomsten genoot, vervielen de kloosters en werden veel bisdommen, zo goed en zo kwaad als dat met te weinig geld ging, bestuurd door straatarme kapelaans en pastoors.
 
Deze misstand was een van de oorzaken van de [[Franse revolutie]] van [[1789]].
Terwijl de hofadel de inkomsten genoot, vervielen de kloosters en werden veel bisdommen, zo goed en zo kwaad als dat met te weinig geld ging, bestuurd door straatarme kapelaans en pastoors. Deze misstand was een van de oorzaken van de [[Franse revolutie]] van [[1789]].
 
[[Categorie:Geschiedenis van de Nederlanden in de 18e eeuw]]
141.237

bewerkingen

Navigatiemenu