Walter Mondale: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Darkicebot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: dv:Walter Mondale
Ptbotgourou (overleg | bijdragen)
Regel 57: Regel 57:
[[pl:Walter Mondale]]
[[pl:Walter Mondale]]
[[pt:Walter Mondale]]
[[pt:Walter Mondale]]
[[ru:Мондейл, Уолтер]]
[[ru:Мондейл, Уолтер Фредерик]]
[[simple:Walter Mondale]]
[[simple:Walter Mondale]]
[[sv:Walter Mondale]]
[[sv:Walter Mondale]]

Versie van 22 mrt 2009 17:11

Sjabloon:Amerikaans politicus

Walter Frederik "Fritz" Mondale (Ceylon (Minnesota), 5 januari 1928) is een Amerikaans politicus en voormalig Vicepresident van de Verenigde Staten.

Mondale werd geboren als zoon van een methodistische dominee. Hij studeerde aan de Universiteit van Minnesota in St. Paul en diende in het leger tijdens de Koreaanse oorlog. Daarna studeerde hij af als jurist en vestigde zich als advocaat.

Hij was al jong betrokken bij politiek. In 1948 organiseerde hij de Democratische presidentscampagne voor Hubert Humphrey in zijn thuisstaat. In 1960 werd hij in zijn eerste publieke ambt gekozen als Procureur Generaal in Minnesota. In 1964 volgde hij Humphrey (die vicepresident was geworden onder Lyndon Johnson) op als lid van de senaat. Daar zou hij twaalf jaar blijven.

In 1976 werd hij zelf vicepresident van de Verenigde Staten, onder Jimmy Carter. In 1980 zou hij nogmaals kandidaat zijn voor deze functie, maar Carter en hij verloren de verkiezingen van Ronald Reagan en George H.W. Bush.

In 1984 was hij kandidaat voor het presidentschap. Hij vroeg Geraldine Ferraro zijn running mate te worden. Ferraro was daarmee de eerste vrouwelijke kandidaat voor het vicepresidentschap. Mondale en Ferraro verloren de verkiezingen opnieuw van Reagan en Bush.

Na deze verkiezingen vestigde hij zich opnieuw als advocaat. Tussen 1993 en 1996 diende hij, op voordracht van president Clinton als ambassadeur in Japan. Daarna keerde hij terug naar Minnesota. Mondale, die van Noorse afkomst is, zet zich sindsdien in voor de Amerikaans-Noorse verhoudingen.

Sjabloon:Navigatie vicepresidenten van de Verenigde Staten