Reactiemechanisme: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
BOTarate (overleg | bijdragen)
Regel 27: Regel 27:
[[ja:反応機構]]
[[ja:反応機構]]
[[lmo:Mecanism de la reassiun]]
[[lmo:Mecanism de la reassiun]]
[[pl:Mechanizmy reakcji chemicznych]]
[[pt:Mecanismo de reação]]
[[pt:Mecanismo de reação]]
[[zh:反应机理]]
[[zh:反应机理]]

Versie van 2 apr 2009 23:38

Het reactiemechanisme van een chemische reactie is het hoe-en-waarom van het verlopen van een bepaalde reactie onder bepaalde condities. Het beschrijft precies hoe moleculen elkaar benaderen, en welke chemische bindingen in welke volgorde worden gebroken en gemaakt.

Wanneer voor een reactie de reactanten en producten bekend zijn, kan deze reactie worden gebruikt om de producten te maken. Zonder een begrip van wat er precies plaats vindt tijdens de reactie kan men echter niet voorspellen welke andere reactanten soortgelijke reacties zullen ondergaan. Ook kan men zonder begrip niet voorspellen onder welke condities een bepaalde reactie het best zal verlopen, bijvoorbeeld bij welke temperatuur de beste zuiverheid wordt verkregen.

Het onderzoek naar het mechanisme waarmee een bepaalde reactie verloopt is geen eenvoudige zaak, vooral omdat men chemische interacties bestudeert die maar heel kort blijven bestaan. Er kan vaak slechts indirect bewijs worden gevonden voor de intermediaire vormen.

Veel reacties worden genoemd naar de wetenschapper die het mechanisme voor het eerst in de literatuur heeft beschreven. Deze reacties worden ook wel naamreacties genoemd.

De studie naar de reactiemechanismen heeft ook duidelijk gemaakt dat het aantal soorten reacties reacties zeer beperkt is.

  • SN1-reactie, Nucleofiele substitutiereactie, de reactiesnelheid is van slechts één component afhankelijk.
  • SN2-reactie, Nucleofiele substitutiereactie, de reactiesnelheid is van twee componenten afhankelijk.
  • Elektrofiele aromatische substitutie, een Elektrofiel reageert met de aromatische ring, waarbij de aromaticiteit behouden blijft.
  • E1-reactie, Eliminatiereactie, de reactiesnelheid is van slechts één component afhankelijk.
  • E2-reactie, Eliminatiereactie, de reactiesnelheid is van twee componenten afhankelijk.
  • Radicaal-reactie, Radicaalreactie, de reactie verloopt zonder het optreden van geladen deeltjes