Elly Witkamp: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RudolphousBot (overleg | bijdragen)
tabel opmaak
JeroenvB (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 24: Regel 24:


In 1959 trouwde Elly Witkamp met [[Bé Holst]], in diezelfde periode een vooraanstaand Nederlands sprinter. Er wordt wel beweerd dat het tweetal op dat moment het snelste echtpaar van Europa was.
In 1959 trouwde Elly Witkamp met [[Bé Holst]], in diezelfde periode een vooraanstaand Nederlands sprinter. Er wordt wel beweerd dat het tweetal op dat moment het snelste echtpaar van Europa was.

In 2009 werd Elly Witkamp benoemd tot lid in de [[Ridderorde (onderscheiding)#Orde_van_Oranje-Nassau|Orde van Oranje-Nassau]].


==Persoonlijke records==
==Persoonlijke records==

Versie van 14 mei 2009 20:48

Elly Witkamp
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Elly Witkamp
Geboortedatum 27 juni 1935
Geboorteplaats Hilversum
Sportieve informatie
Discipline sprint
Trainer/coach Cor Tissot van Patot
Portaal  Portaalicoon   Atletiek

Els (Elly) Witkamp (Hilversum, 27 juni 1935) is een voormalige Nederlandse sprintster, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw op nationaal niveau actief was. Ze was enkele malen sprintkampioene bij de meisjes, betrokken bij de vestiging van verschillende nationale jeugdrecords en nam eenmaal deel aan Europese kampioenschappen.

Witkamp, die lid was van de atletiekvereniging G.A.C. in Hilversum, werd in 1952 en 1953 Nederlands jeugdkampioene op de 80 m, wat in die tijd voor meisjes het gangbare sprintnummer was. Dat tweede jaar verbeterde ze ook het nationale jeugdrecord op dit onderdeel: allereerst evenaarde ze het bestaande record van 10,2 s, om er enkele weken later 10,0 van te maken. In 1953 was ze tevens betrokken bij de verbetering van het nationale meisjesrecord voor clubteams op de 4 x 80 m estafette; bij een eerste gelegenheid evenaarde het meisjesteam van G.A.C. met Witkamp in de gelederen het bestaande record van 40,6, om het drie weken later te verbeteren tot 40,1.

Witkamp, die enkele malen werd opgesteld bij landenwedstrijden tegen Duitsland, Frankrijk en Polen, nam in 1954 deel aan de Europese atletiekkampioenschappen in Bern, waar zij op de 100 m in haar serie als vierde in 12,7 werd uitgeschakeld.

In 1959 trouwde Elly Witkamp met Bé Holst, in diezelfde periode een vooraanstaand Nederlands sprinter. Er wordt wel beweerd dat het tweetal op dat moment het snelste echtpaar van Europa was.

In 2009 werd Elly Witkamp benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Persoonlijke records

Onderdeel Prestatie Jaar
100 m 11,9 s 1956
200 m 25,0 s 1956