Ontwikkelen (fotografie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Advance (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 77.165.77.213 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Advance
Regel 13: Regel 13:


==Fixeren==
==Fixeren==
Daarna moet het beeld nog [[fixeren (fotografie)|gefixeerd]] worden. Anders verkleurt of verdwijnt het beeld na enige tijd door de reactie met licht. De niet-belichte korrels worden omgezet in een stof die in water oplost en daarmee uit de emulsie te wassen is. Veel voor fixeren gebruikte zouten zijn [[natriumthiosulfaat]] en ammoniumthiosulfaat.
Daarna moet het beeld nog [[fixeren (fotografie)|gefixeerd]] worden. Anders verkleurt of verdwijnt het beeld na enige tijd door de reactie met licht. De niet-belichte korrels worden omgezet in een stof die in water oplost en daarmee uit de emulsie te wassen is. Veel gebruikte zouten voor fixeren zijn [[natriumthiosulfaat]] en ammoniumthiosulfaat.


Bijvoorbeeld:
Bijvoorbeeld:

Versie van 29 jun 2009 00:16

Ontwikkelen is het omzetten, van het latente beeld van een belichte fotografische plaat, film of vel fotopapier, in een zichtbare afbeelding of beeld. Dit proces kan worden onderverdeeld in een aantal stappen. Bij elk stap vindt een chemische reactie plaats door de plaat, film of vel papier onder te dompelen in een bad met chemische stoffen. Deze bewerking moet in het donker gebeuren (of bij gekleurd licht waarvoor de emulsie niet zo gevoelig is), anders wordt alle halogenide in zilver omgezet en ontstaat er een egaal zwart beeld.

Ontwikkelen

Bij de belichting van de plaat, film of het vel papier is een klein gedeelte van de zilverhalogenide omgezet in zilver (Ag). In die korrels in de emulsie waar de belichting tot de vorming van een kleine hoeveelheid metallisch zilver heeft geleid wordt door een reducerende werking met bijvoorbeeld hydrochinon de hele korrel van zilverhalogenide (AgCl of AgBr) ook in zilver omgezet. Daarmee wordt het latente - uiterst zwakke - beeld vele malen versterkt.

Bijvoorbeeld: 2 AgBr + 2 KOH + C6H6O2 → 2 Ag + C6H4O2 + 2 KBr + 2 H2O

Stoppen

De ontwikkelingsreactie wordt in de regel stopgezet in een stopbad dat meestal uit een zure oplossing bestaat (een verdunde oplossing van 2 á 3% azijnzuur of citroenzuur bijvoorbeeld).

D.I.K

Fixeren

Daarna moet het beeld nog gefixeerd worden. Anders verkleurt of verdwijnt het beeld na enige tijd door de reactie met licht. De niet-belichte korrels worden omgezet in een stof die in water oplost en daarmee uit de emulsie te wassen is. Veel gebruikte zouten voor fixeren zijn natriumthiosulfaat en ammoniumthiosulfaat.

Bijvoorbeeld: AgBr + 2(NH4)2S2O3 → (NH4)3[Ag(S2O3)2] + NH4Br

Spoelen en drogen

Alle resten van de gebruikte chemicaliën worden met water uitgespoeld zodat alleen het ontwikkelde zilverbeeld achterblijft. Om te voorkomen dat bij drogen vlekken van waterdruppels achterblijven kan aan de laatste spoeling een bevochtigingsmiddel toegevoegd worden.