Getijstroom: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Titel van Getijdenstroom gewijzigd in Getijdestroom
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''getijdenstroom''' of '''tijstroom''' is de [[stroming (vloeien)|stroming]] in het [[zeewater]] langs de [[kust]] en in riviermondingen, afwisselend van richting met het [[getijde (astronomie)|getijde]]. Twee maal per dag is er een [[eb]] en twee maal een [[vloed]]. De stromingen lopen niet gelijk op met het veranderen van de waterstand. Tijdens [[springtij]] en [[doodtij]] is de getijdenstroom erger; doordat de getijdenstroom rond het aardoppervlak zo heftig is komen er ook meer overstromingen bij springtij.
De '''getijdestroom''' of '''tijstroom''' is de [[stroming (vloeien)|stroming]] in het [[zeewater]] langs de [[kust]] en in riviermondingen, afwisselend van richting met het [[getijde (astronomie)|getijde]]. Twee maal per dag is er een [[eb]] en twee maal een [[vloed]]. De stromingen lopen niet gelijk op met het veranderen van de waterstand. Tijdens [[springtij]] en [[doodtij]] is de getijdestroom sterker; doordat de getijdestroom rond het aardoppervlak zo heftig is komen er ook meer overstromingen bij springtij.


Omdat bij [[navigatie]] van schepen rekening met de stroming gehouden moet worden zijn er voor de kustgebieden speciale [[stroomatlas]]sen beschikbaar waarin per uur de stroomrichting en -snelheid staan aangegeven. De uren zijn hierbij aangegeven als uren voor en na hoogwater op een bepaald referentiepunt. Voor Nederland is een dergelijk referentiepunt bijvoorbeeld [[Hoek van Holland]].
Omdat bij [[navigatie]] van schepen rekening met de stroming gehouden moet worden, zijn er voor de kustgebieden speciale [[stroomatlas]]sen beschikbaar waarin per uur de stroomrichting en -snelheid staan aangegeven. De uren zijn hierbij aangegeven als uren voor en na hoogwater op een bepaald referentiepunt. Voor Nederland is een dergelijk referentiepunt bijvoorbeeld [[Hoek van Holland]].


[[Categorie:Verschijnsel van de zee]]
[[Categorie:Oceanografie]]
[[Categorie:Scheepvaart]]


[[de:Gezeitenstrom]]
[[de:Gezeitenstrom]]
[[en:Tidal race]]
[[fr:Courant de marée]]
[[fr:Courant de marée]]
[[gl:Corrente de marea]]
[[gl:Corrente de marea]]

Versie van 14 nov 2009 16:56

De getijdestroom of tijstroom is de stroming in het zeewater langs de kust en in riviermondingen, afwisselend van richting met het getijde. Twee maal per dag is er een eb en twee maal een vloed. De stromingen lopen niet gelijk op met het veranderen van de waterstand. Tijdens springtij en doodtij is de getijdestroom sterker; doordat de getijdestroom rond het aardoppervlak zo heftig is komen er ook meer overstromingen bij springtij.

Omdat bij navigatie van schepen rekening met de stroming gehouden moet worden, zijn er voor de kustgebieden speciale stroomatlassen beschikbaar waarin per uur de stroomrichting en -snelheid staan aangegeven. De uren zijn hierbij aangegeven als uren voor en na hoogwater op een bepaald referentiepunt. Voor Nederland is een dergelijk referentiepunt bijvoorbeeld Hoek van Holland.