Hoofdwacht: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Alg. inleiding
Taal inleiding aangepast
Regel 1: Regel 1:
'''Hoofdwacht''' is aanduiding voor gebouwen van waaruit bijvoorbeeld [[schutterij]]en of militairen hun wachtrondes konden maken. Er waren ruimtes voorzien voor bevelvoerders en eventueel voor andere functies die met ordehandhaving samenhingen, bijvoorbeeld cachotten.
'''(De) Hoofdwacht''' is een aanduiding voor een gebouw van waaruit de [[schutterij]]en of andere ordebewaarders hun wachtrondes konden maken. Gebouwen met deze naam waren en zijn in veel Nederlandse vestingsteden te vinden. Er waren ruimtes voorzien voor bevelvoerders en eventueel voor andere functies die met ordehandhaving samenhingen, bijvoorbeeld cachotten.


{{dpintro}}
{{dpintro}}

Versie van 12 dec 2009 20:10

(De) Hoofdwacht is een aanduiding voor een gebouw van waaruit de schutterijen of andere ordebewaarders hun wachtrondes konden maken. Gebouwen met deze naam waren en zijn in veel Nederlandse vestingsteden te vinden. Er waren ruimtes voorzien voor bevelvoerders en eventueel voor andere functies die met ordehandhaving samenhingen, bijvoorbeeld cachotten.

Hoofdwacht kan verwijzen naar:



Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Hoofdwacht of met Hoofdwacht in de titel.
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Hoofdwacht inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Hoofdwacht en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.