François de Malherbe: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Lavallen (overleg | bijdragen)
Error 053
Luminarius (overleg | bijdragen)
lf
Regel 18: Regel 18:
}}
}}


'''François de Malherbe''' (Bij [[Caen]], [[1555]] - [[Parijs]], [[16 oktober]] [[1628]]) was een Franse [[dichter]] uit een adellijke familie. Hij ging op 19-jarige leeftijd een relatie aan met [[Henri d'Angoulême]], een grote Franse [[prior]] en een onwettige zoon van koning [[Hendrik II van Frankrijk|Hendrik II]]. Malherbe was lid van de Franse [[Katholieke Liga (Frankrijk)|Katholieke Liga]] voordat hij trouwde met de dochter van een Franse parlementsvoorzitter en zich in het Zuid-Franse [[Aix-en-Provence]] vestigde. In 1585 werd hij teruggeroepen naar Parijs en kreeg daar kost en inwoning van [[Hendrik IV van Frankrijk|Hendrik IV]] en [[Maria de' Medici]]. Een jaar later overleed Malherbes schoonvader waardoor zijn positie aan het hof onzeker was geworden. In 1586 ging Malherbe terug naar zijn geboortestreek Normandië.
'''François de Malherbe''' (Bij [[Caen]], [[1555]] - [[Parijs]], [[16 oktober]] [[1628]]) was een Franse [[dichter]] uit een adellijke familie. Hij ging op 19-jarige leeftijd een relatie aan met [[Henri d'Angoulême]], een grote Franse [[prior]] en een onwettige zoon van koning [[Hendrik II van Frankrijk|Hendrik II]]. Malherbe was lid van de Franse [[Ligue|Katholieke Liga]] voordat hij trouwde met de dochter van een Franse parlementsvoorzitter en zich in het Zuid-Franse [[Aix-en-Provence]] vestigde. In 1585 werd hij teruggeroepen naar Parijs en kreeg daar kost en inwoning van [[Hendrik IV van Frankrijk|Hendrik IV]] en [[Maria de' Medici]]. Een jaar later overleed Malherbes schoonvader, waardoor zijn positie aan het hof onzeker werd. In 1586 ging Malherbe terug naar zijn geboortestreek Normandië.


Malherbe had secretarieel werk gedaan bij de hertog van Angoulême, maar hij beschouwde poëzie als zijn voornaamste roeping. Hij was een echte [[purist]] en zag het als zijn levenstaak om de [[Frans]]e taal zo goed mogelijk te zuiveren van vreemde elementen en op een aantal punten bij te schaven. Hij wordt daarom als een van de eerste theoretici van het [[classicisme (literatuur)|classicisme]] en een van belangrijkste hervormers van de Franse taal worden beschouwd. Vooral gedurende de periode van het ''[[Ancien Régime]]'' is Malherbes werk vele malen heruitgegegeven.
Malherbe had secretarieel werk gedaan bij de hertog van Angoulême, maar hij beschouwde poëzie als zijn voornaamste roeping. Hij was een echte [[taalpurisme|purist]] en zag het als zijn levenstaak om de [[Frans]]e taal zo goed mogelijk te zuiveren van vreemde elementen en op een aantal punten bij te schaven. Hij wordt daarom beschouwd als een van de eerste theoretici van het [[classicisme (literatuur)|classicisme]] en een van de belangrijkste hervormers van de Franse taal. Vooral gedurende de periode van het ''[[Ancien Régime]]'' is Malherbes werk vele malen heruitgegegeven.
Malherbe had met name kritiek op het [[maniërisme]] en de [[Barok (stijlperiode)|barok]] die het werk van de Franse dichters van de voorafgaande eeuw gekenmerkt hadden, in het bijzonder dat van [[Philippe Desportes]]. Onder zijn eigentijdse collega's had Malherbe veel bewonderaars zoals [[Nicolas Boileau]], die in zijn eigen werk de hemistiche ''Enfin Malherbe vient, ...'' als standaardaanhef hanteerde. Door anderen zoals [[Gédéon Tallemant des Réaux]] werd hij gezien als een obsessieve taalpurist.
Malherbe had met name kritiek op het [[maniërisme]] en de [[Barok (stijlperiode)|barok]] die het werk van de Franse dichters van de voorafgaande eeuw gekenmerkt hadden, in het bijzonder dat van [[Philippe Desportes]]. Onder zijn eigentijdse collega's had Malherbe veel bewonderaars zoals [[Nicolas Boileau]], die in zijn eigen werk de [[hemistiche]] ''Enfin Malherbe vient, ...'' als standaardaanhef hanteerde. Door anderen zoals [[Gédéon Tallemant des Réaux]] werd hij gezien als een obsessieve taalpurist.


Malherbe had slechts één zoon, [[Marc-Antoine de Malherbe|Marc-Antoine]], die in 1627 in [[Cadenet]] werd gedood tijdens een duel met graaf Fortia de Piles. Kort daarna overleed Malherbe zelf.
Malherbe had slechts één zoon, [[Marc-Antoine de Malherbe|Marc-Antoine]], die in 1627 in [[Cadenet]] werd gedood tijdens een duel met graaf Fortia de Piles. Kort daarna overleed Malherbe zelf.


[[Categorie:Frans dichter]]
[[Categorie:Frans dichter|Malherbe, François de]]


[[ca:François de Malherbe]]
[[ca:François de Malherbe]]

Versie van 5 jan 2010 00:57

Sjabloon:Infobox Franse schrijvers

François de Malherbe (Bij Caen, 1555 - Parijs, 16 oktober 1628) was een Franse dichter uit een adellijke familie. Hij ging op 19-jarige leeftijd een relatie aan met Henri d'Angoulême, een grote Franse prior en een onwettige zoon van koning Hendrik II. Malherbe was lid van de Franse Katholieke Liga voordat hij trouwde met de dochter van een Franse parlementsvoorzitter en zich in het Zuid-Franse Aix-en-Provence vestigde. In 1585 werd hij teruggeroepen naar Parijs en kreeg daar kost en inwoning van Hendrik IV en Maria de' Medici. Een jaar later overleed Malherbes schoonvader, waardoor zijn positie aan het hof onzeker werd. In 1586 ging Malherbe terug naar zijn geboortestreek Normandië.

Malherbe had secretarieel werk gedaan bij de hertog van Angoulême, maar hij beschouwde poëzie als zijn voornaamste roeping. Hij was een echte purist en zag het als zijn levenstaak om de Franse taal zo goed mogelijk te zuiveren van vreemde elementen en op een aantal punten bij te schaven. Hij wordt daarom beschouwd als een van de eerste theoretici van het classicisme en een van de belangrijkste hervormers van de Franse taal. Vooral gedurende de periode van het Ancien Régime is Malherbes werk vele malen heruitgegegeven.

Malherbe had met name kritiek op het maniërisme en de barok die het werk van de Franse dichters van de voorafgaande eeuw gekenmerkt hadden, in het bijzonder dat van Philippe Desportes. Onder zijn eigentijdse collega's had Malherbe veel bewonderaars zoals Nicolas Boileau, die in zijn eigen werk de hemistiche Enfin Malherbe vient, ... als standaardaanhef hanteerde. Door anderen zoals Gédéon Tallemant des Réaux werd hij gezien als een obsessieve taalpurist.

Malherbe had slechts één zoon, Marc-Antoine, die in 1627 in Cadenet werd gedood tijdens een duel met graaf Fortia de Piles. Kort daarna overleed Malherbe zelf.