Sjaak Boezeman: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Vikingfields (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Vikingfields (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 16: Regel 16:


==Externe link==
==Externe link==
*[http://www.oranjehotel.org/namen/doodenboeken/aanvullingen/boezeman.htm Website van de Culturele Raad Maassluis]
*[http://www.oranjehotel.org/namen/doodenboeken/aanvullingen/boezeman.htm Website van de Stichting Oranjehotel]


[[Categorie:Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog|Boezeman, Sjaak]]
[[Categorie:Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog|Boezeman, Sjaak]]

Versie van 25 feb 2010 00:20

Jacobus Johannes Wilhelmus (Sjaak) Boezeman was een Nederlands verzetsstrijder tijden de Tweede Wereldoorlog.

Boezeman werd op 19 december 1914 geboren in Utrecht. Zijn vader was eigenaar van N.V. Van Raalt's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen in Maassluis, waar het gezin aan de Noordvliet woonde. Sjaak Boezeman werd daar later bedrijfsleider.

De Geuzen

Het was aan het einde van de zomer 1940 dat Sjaak betrokken raakt bij de activiteiten van het Geuzenverzet van de Schiedammer Bernardus IJzerdraat. De Geuzen opgericht in Vlaardingen waren de eerste verzetsstrijders in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al direct na het begin van de oorlog kwamen zij in opstand tegen de Duitse bezetter. Het Geuzenverzet leende hun strijdbare naam van de historische Geuzen uit de Tachtigjarige Oorlog. Sjaak kreeg de leiding over het Maassluise Geuzenvendel. Er werden wapens verzameld die in de fabriek van zijn vader bij het Kerkplein aan de Geerkade in Maasluis werden verborgen. De wapens werden voor een deel als “machineonderdelen“ via Van Gend & Loos bezorgd. Sjaak’s oudere broer kon vanwege zijn werk bij Rijkswaterstaat redelijk onbelemmerd op zijn motor door Nederland reizen en leverde bij Sjaak pistolen af. Welke bij de demobilisatie van het Nederlands leger op het terrein van Scheepswerf De Schelde in Vlissingen verborgen waren.

De arrestatie

Maandagmorgen 2 december 1940, Boezeman wordt op de fabriek door de Sicherheitspolizei (Sipo) gearresteerd. Via het hoofdbureau van politie in Rotterdam aan het Haagsche Veer werd hij naar de “Polizei- und Untersuchungsgefängnis Scheveningen” gebracht, ook wel bekend als het “Oranjehotel”.

op de avond van woensdag 8 januari 1941 werd hij om 23:05 uur onverwacht uit zijn cel gehaald. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het Binnenhof door de Sicherheitsdienst (SD) Polizisten Krämer, Makowski en Zinkel. Op het Binnenhof was ook SS Untersturmführer Ernst Knorr bij het verhoor aanwezig. Om 03:15 uur werd Boezeman in bewusteloze staat in Scheveningen teruggebracht. Op donderdag 9 januari 1941 om 10:00 uur in de ochtend, overleed Jacobus Johannes Wilhelmus Boezeman in cel 344 van het Oranjehotel te Scheveningen. De eerste Nederlandse verzetstrijder was overleden door de martelingen van de Duitse bezetter omdat hij stug bleef zwijgen.

De SD Polizisten hadden als doodsoorzaak een hartstilstand voorgewend en brachten snel het stoffelijk overschot, zonder het de familie te vertellen, naar het crematorium in Velsen om het te laten cremeren en zo de sporen van de mishandeling uit te wissen. De directeur van het crematorium bemerkte dat de doodsoorzaak van Boezeman niet deugde. Daarom heeft hij de urn met as tot na de oorlog bewaard, zodat deze uiteindelijk op 24 mei 1946 in het familiegraf van Boezeman op oude de R.-K. begraafplaats in Maassluis kon worden bijgezet.

Aan Sjaak Boezeman is postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend.

Externe link