Herihor: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
15 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
k
In het leger doorliep Herihor de rangen tot hij een belangrijke positie verkreeg. Hierna nam hij titel na titel aan (waaronder die van vizier en hogepriester van Amon) tot hij zichzelf openlijk tot heerser van [[Thebe (Egypte)|Thebe]] uitriep. Hij bleef echter de farao Ramses XI erkennen als echte farao van Egypte en zijn macht beperkte zich theoretisch tot Thebe maar door de onstabiele, politieke situatie had hij feitelijk evenveel macht als Ramses.
 
Na de dood van Ramses XI verkreeg Herihor de werkelijke macht over Opper-Egypte, Neder-Egypte werd door de 21e-dynastische opvolgers van Ramses geregeerd vanuit [[Tanis (Egypte)|Tanis]]. Deze koningslijnen waren echter vaak door huwelijken enz. van dezelfde familie ([[Psammetichus I]] van Tanis was bijvoorbeeld een achterkleinzoon van Herihor).
Na zijn dood werd hij als hogepriester opgevolgd door zijn schoonzoon [[Pianki]].<ref>Dit is echter tegengesproken in een recent artikel, waarin wordt gesteld dat Pianki diens schoonvader en voorganger zou zijn geweest: {{Aut|K. Jansen-Winkeln}}, Das Ende des Neuen Reiches, in ''ZAS'' 119 (1992), pp. 22-37.</ref>
 
144.863

bewerkingen

Navigatiemenu