Cyborg: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Een '''cyborg''' (van het [[Engels]]e ''cybernetic organism'' oftewel ''cybernetisch organisme'') is de fysieke samensmelting van mens en machine. (Zie ook: [[cybernetica]].)
 
Voorbeelden van cyborgs zijn de [[Borg (Star Trek)|Borg]] uit de ''[[Star Trek]]''-serie, en de ''[[Man van Zes Miljoen|De Man van Zes Miljoen]]'' en de ''[[De Vrouw van Zes Miljoen]]'', televisieseries. In de [[Sciencefiction|Science Fiction]]-filmreeks ''[[The Terminator|Terminator]]'' is het karakter Thede Terminator gebaseerd op een cyborg. De cyborg in deze series zou men ook ''bionische'' mensen kunnen noemen.
 
De Amerikaanse feministische bioloog, filosoof en socioloog [[Donna Haraway]] houdt in haar essay ''A Cyborg Manifesto'' uit 1985, een pleidooi voor de afschaffing van de rigide grenzen tussen mensen en dieren, organismen en machines, mannen en vrouwen. Volgens haar opvattingen van het begrip ''cyborg'' zijn veel mensen die nu op aarde rondlopen in feite al cyborgs; iemand die hulpmiddelen als een [[pacemaker]] en een [[hoorapparaat]] heeft, voldoet al aan de voorwaarde ''cyborg''.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu