Culturele geografie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  11 jaar geleden
→‎Eind jaren tachtig: Culturele geografie: georiënteerd, replaced: geörienteerd → georiënteerd
k (Botgeholpen doorverwijzing: Cultuurhistorie - Verwijzing(en) gewijzigd naar cultuurhistorie (landschap))
(→‎Eind jaren tachtig: Culturele geografie: georiënteerd, replaced: geörienteerd → georiënteerd)
Toch kan niet worden gesproken van een gebundelde krachtsinspanning binnen de sociale geografie om tot een andere aanpak te komen. De onvrede kwam tot uiting op verschillende deelterreinen van de sociaal-wetenschappelijke praktijk. Wat gemeenschappelijk was, was het wantrouwen in het bestaan van een algemeen geldende theorie, een '[[grand theory]]'. Men geloofde niet meer dat er één type oplossing was voor de maatschappelijke problematiek en men erkende de aanwezigheid van verscheidenheid aan problemen én oplossingen in de samenleving (zie [[postmodernisme]]). De cultuurgeografen van tegenwoordig houden zich bezig met de ruimtelijke dimensie van cultuur in de ruimste zin van het woord. Landschappen worden gezien als onderdeel van een vaak omstreden maatschappelijke orde en van een bepaald stelsel van [[normen en waarden|waarden en normen]].
 
Interessant is de aandacht voor de postmoderne meervoudigheid van het begrip 'cultuur'. Het gaat niet alleen om elitaire cultuur (de hoge cultuur), maar evenzeer om [[pop-cultuur]], massacultuur, jeugdcultuur. Het gaat dus niet alleen om betekenissen die door de elite worden gegeven aan de ruimte, maar ook en vooral om de manier waarop minderheden de ruimte beleven. [[feminisme|Feministisch]] geörienteerdegeoriënteerde onderzoekers wijzen bijvoorbeeld op de verschillende wijzen waarop mannen en vrouwen ruimten in de stad ervaren en beleven. Ruimten (landschappen) zijn niet neutraal maar een afspiegeling van dominante machtsrelaties in de samenleving.
 
De moderne cultuurgeograaf heeft veel aandacht voor [[Macht (politiek)|macht]]. Het gaat niet alleen over macht in politieke zin, maar in het algemeen over de zeggenschap die groepen over delen van de ruimte willen hebben. Zo kan een onderscheid worden gemaakt tussen ruimten die geschikt geacht worden voor geconformeerd gebruik versus ruimten waar het [[non-conformisme]] zich wil manifesteren (zie de discussie over plaats en gebruik van [[hangplek]]ken in stedelijke gebieden). Vanuit de aandacht voor de factor macht in de stedelijke ruimte wordt er ook weer gekeken naar het landschap. Zo publiceerde [[Sharon Zukin]] in 1991 ''Landscapes of power'' waarin ze duidelijk maakt hoe economische praktijken hun stempel drukken op het hedendaagse landschap ([[Disneyland]], [[shopping mall]]s, industrieterreinen). Ook [[toerisme]] is een economische factor met een landschapstransformerende macht. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld te vinden langs de kusten van tal van landen.
226.508

bewerkingen

Navigatiemenu