Maria Angelina Doukaina Palaiologina: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Napoleon Vier (overleg | bijdragen)
Nieuwe pagina aangemaakt met '{{wiu2}}'''Maria Angelina Doukaina Palaiologina''' (Grieks: {{grc|Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογί...'
 
Napoleon Vier (overleg | bijdragen)
Regel 2: Regel 2:


==Leven==
==Leven==
Maria was een dochter van [[Simeon Uroš]] en Thomais Orsini. Haar grootouders langs moederszijde waren [[Johannes II Orsini|Giovanni Orsini]] van Epirus en Anna Palaiologina. In [[1360]] werd zij, als “onderdeel” van een vredesakkoord, door haar vader uitgehuwelijkt aan [[Thomas II Preljubović]]. Deze werd, eveneens door haar vader, in [[1366]] aangesteld als gouverneur van Epirus in [[Ioannina]].
Maria was een dochter van [[Simeon Uroš]] en Thomais Orsini. Haar grootouders langs moederszijde waren [[Johannes II Orsini|Giovanni Orsini]] van Epirus en Anna Palaiologina. In [[1360]] werd zij, als "onderdeel" van een vredesakkoord, door haar vader uitgehuwelijkt aan [[Thomas II Preljubović]]. Deze werd, eveneens door haar vader, in [[1366]] aangesteld als gouverneur van Epirus in [[Ioannina]].


Maria was erg geliefd bij haar onderdanen, maar werd door haar echtgenoot klaarblijkelijk niet met het nodige respect behandeld. Daarom was zij betrokken bij de moord op haar man op [[23 december]] [[1384]]. De bevolking van Ioannina begroette haar onmiddellijk als hun vorstin. Zij regeerde onder de titel ''basilissa'', de vrouwelijke vorm van ''basileus'' (''koning'' / ''keizer''). Zij ontbood haar oudere broer [[Johannes Uroš|Johannes (Jovan)]], die in [[1373]] was toegetreden tot de kloostergemeenschap van het [[Meteora#De kloosters#Mega Meteoron (Groot Meteoron)|Groot Meteoron]], naar Ioannina om haar van advies te dienen in haar staatszaken. Hij gaf zijn zuster de raad te hertrouwen met [[Esau de' Buondelmonti]], een van de ''Latijnse'' edellieden die sinds [[1379]] door Thomas II Preljubović in gevangenschap werd gehouden. Er wordt wel eens beweerd dat Maria nog vóór de moord op haar man op deze nobele gevangene verliefd was geworden, en dat deze affaire de ware reden was van de moord. Wat er ook van zij, Maria trouwde met Esau in [[februari]] [[1385]].
Maria was erg geliefd bij haar onderdanen, maar werd door haar echtgenoot klaarblijkelijk niet met het nodige respect behandeld. Daarom was zij betrokken bij de moord op haar man op [[23 december]] [[1384]]. De bevolking van Ioannina begroette haar onmiddellijk als hun vorstin. Zij regeerde onder de titel ''basilissa'', de vrouwelijke vorm van ''basileus'' (''koning'' / ''keizer''). Zij ontbood haar oudere broer [[Johannes Uroš|Johannes (Jovan)]], die in [[1373]] was toegetreden tot de kloostergemeenschap van het [[Meteora#De kloosters#Mega Meteoron (Groot Meteoron)|Groot Meteoron]], naar Ioannina om haar van advies te dienen in haar staatszaken. Hij gaf zijn zuster de raad te hertrouwen met [[Esau de' Buondelmonti]], een van de ''"Latijnse"'' edellieden die sinds [[1379]] door Thomas II Preljubović in gevangenschap werd gehouden. Er wordt wel eens beweerd dat Maria nog vóór de moord op haar man op deze nobele gevangene verliefd was geworden, en dat deze affaire de ware reden was van de moord. Wat er ook van zij, Maria trouwde met Esau in [[februari]] [[1385]].

Versie van 26 jul 2010 18:02

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Maria Angelina Doukaina Palaiologina (Grieks: (grc) ) (overleden op 28 december 1394) was vorstin van Epirus van 1385 tot 1386.

Leven

Maria was een dochter van Simeon Uroš en Thomais Orsini. Haar grootouders langs moederszijde waren Giovanni Orsini van Epirus en Anna Palaiologina. In 1360 werd zij, als "onderdeel" van een vredesakkoord, door haar vader uitgehuwelijkt aan Thomas II Preljubović. Deze werd, eveneens door haar vader, in 1366 aangesteld als gouverneur van Epirus in Ioannina.

Maria was erg geliefd bij haar onderdanen, maar werd door haar echtgenoot klaarblijkelijk niet met het nodige respect behandeld. Daarom was zij betrokken bij de moord op haar man op 23 december 1384. De bevolking van Ioannina begroette haar onmiddellijk als hun vorstin. Zij regeerde onder de titel basilissa, de vrouwelijke vorm van basileus (koning / keizer). Zij ontbood haar oudere broer Johannes (Jovan), die in 1373 was toegetreden tot de kloostergemeenschap van het Groot Meteoron, naar Ioannina om haar van advies te dienen in haar staatszaken. Hij gaf zijn zuster de raad te hertrouwen met Esau de' Buondelmonti, een van de "Latijnse" edellieden die sinds 1379 door Thomas II Preljubović in gevangenschap werd gehouden. Er wordt wel eens beweerd dat Maria nog vóór de moord op haar man op deze nobele gevangene verliefd was geworden, en dat deze affaire de ware reden was van de moord. Wat er ook van zij, Maria trouwde met Esau in februari 1385.