Exotherm proces: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TXiKiBoT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: ko:발열반응
Regel 35: Regel 35:
[[io:Exokalorala reakto]]
[[io:Exokalorala reakto]]
[[ja:発熱反応]]
[[ja:発熱反応]]
[[ko:발열반응]]
[[lt:Egzoterminis procesas]]
[[lt:Egzoterminis procesas]]
[[mk:Егзотермна реакција]]
[[mk:Егзотермна реакција]]

Versie van 28 okt 2010 16:24

Een chemische reactie heet exo-energetisch als er energie bij vrijkomt. Deze energie komt vaak vrij in de vorm van warmte (exotherm), maar kan ook in de vorm van licht vrijkomen. We spreken dan van chemoluminescentie. Exo-energetische reacties verlopen vaak spontaan of gemakkelijk, soms zelfs explosief. Het exo-energetisch zijn van een reactie wordt veroorzaakt doordat de bindingen die bij de reactie worden verbroken meer energie bevatten dan de bindingen die bij de reactie worden gevormd. Tijdens de reactie wordt dus energie die is opgeslagen in bindingen (chemische energie) omgezet in andersoortige energie. Voorbeelden van exotherme reacties zijn nagenoeg alle verbrandingsreacties en het oplossen van een metaal in een zuur.

De term is echter niet beperkt tot chemische reacties, ook fysische reacties kunnen dat zijn, kristallisatie bijvoorbeeld de vorming van ijs is exotherm omdat er warmte bij vrijkomt.

Binnen de biologie worden dieren die zich aanpassen aan de temperatuur van de omgeving ook exotherm genoemd. Het woord is dan een synoniem voor koudbloedig.

Zie ook