Naar inhoud springen

Sessielaag: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RibotBOT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: pt:Camada de sessão
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:
De '''sessielaag''', de vijfde laag in het [[OSI-model]], stabiliseert, onderhoudt en beëindigt een sessie tussen twee communicerende hosts.
De '''sessielaag''', de vijfde laag in het [[OSI-model]], stabiliseert, onderhoudt en beëindigt een sessie tussen twee communicerende hosts.


Deze laag synchroniseert ook de dialoog die plaatsvindt op de [[presentatielaag]] tussen twee hosts, en onderhoudt de data-uitwisseling. Een webserver bijvoorbeeld wordt door meerdere computers tegelijkertijd benaderd, dus kunnen er veel communicatie-kanalen tegelijkertijd open staan. Het is dan ook belangrijk om bij te houden welke gebruiker op welk kanaal zit. De sessielaag zorgt voor efficiënte communicatie. Problemen op de [[toepassingslaag]] en de presentatielaag worden gemeld. De sessielaag biedt o.a. [[Class of Service]] (CoS).
Deze laag synchroniseert ook de dialoog die plaatsvindt op de [[presentatielaag]] tussen twee hosts, en onderhoudt de data-uitwisseling. Een webserver bijvoorbeeld wordt door meerdere computers tegelijkertijd benaderd, dus kunnen er veel communicatiekanalen tegelijkertijd open staan. Het is dan ook belangrijk om bij te houden welke gebruiker op welk kanaal zit. De sessielaag zorgt voor efficiënte communicatie. Problemen op de [[toepassingslaag]] en de presentatielaag worden gemeld. De sessielaag biedt o.a. [[Class of Service]] (CoS).


[[Categorie:Netwerken]]
[[Categorie:Netwerken]]

Versie van 30 nov 2010 16:12

OSI-model

7: Toepassingslaag
6: Presentatielaag
5: Sessielaag
4: Transportlaag
3: Netwerklaag
2: Datalinklaag
1: Fysieke laag

De sessielaag, de vijfde laag in het OSI-model, stabiliseert, onderhoudt en beëindigt een sessie tussen twee communicerende hosts.

Deze laag synchroniseert ook de dialoog die plaatsvindt op de presentatielaag tussen twee hosts, en onderhoudt de data-uitwisseling. Een webserver bijvoorbeeld wordt door meerdere computers tegelijkertijd benaderd, dus kunnen er veel communicatiekanalen tegelijkertijd open staan. Het is dan ook belangrijk om bij te houden welke gebruiker op welk kanaal zit. De sessielaag zorgt voor efficiënte communicatie. Problemen op de toepassingslaag en de presentatielaag worden gemeld. De sessielaag biedt o.a. Class of Service (CoS).