Zr.Ms. Koning der Nederlanden (1877): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k interwiki onderaan
schip deed niet mee aan de Slag in de Javazee
Regel 14: Regel 14:
| bewapening= 2 × 2 280 mm kanonnen <br />4 × 1 120 mm kanonnen
| bewapening= 2 × 2 280 mm kanonnen <br />4 × 1 120 mm kanonnen
}}
}}
'''Zr. Ms. Koning der Nederlanden''' was een [[ironclad]] [[ramtorenschip]]<ref name="Zr.Ms. ramtorenschip Koning der Nederlanden">{{cite web |url=http://www.maritiemdigitaal.nl/index.cfm?event=search.getdetail&id=103000205|title= maritiemdigitaal.nl|accessdate=2010-04-04}}</ref> met een ijzeren [[scheepsromp|romp]] van de [[Koninklijke Marine]]. Het schip werd gebouwd in Amsterdam in begin jaren zeventig van de negentiende eeuw en was het grootste schip in Nederlandse dienst tijdens de negentiende eeuw. In de late negentiger jaren van de negentiende eeuw werd het schip omgebouwd tot logementschip en gestationeerd in [[Soerabaja]] in [[Nederlands-Indië]] waar ze op 2 maart 1942 tijdens de [[Slag in de Javazee]] onklaargemaakt werd en afgezonken om te voorkomen dat de Japanners haar in handen zouden krijgen.
'''Zr. Ms. Koning der Nederlanden''' was een [[ironclad]] [[ramtorenschip]]<ref name="Zr.Ms. ramtorenschip Koning der Nederlanden">{{cite web |url=http://www.maritiemdigitaal.nl/index.cfm?event=search.getdetail&id=103000205|title= maritiemdigitaal.nl|accessdate=2010-04-04}}</ref> met een ijzeren [[scheepsromp|romp]] van de [[Koninklijke Marine]]. Het schip werd gebouwd in Amsterdam in begin jaren zeventig van de negentiende eeuw en was het grootste schip in Nederlandse dienst tijdens de negentiende eeuw. In de late negentiger jaren van de negentiende eeuw werd het schip omgebouwd tot logementschip en gestationeerd in [[Soerabaja]] in [[Nederlands-Indië]] waar ze op 2 maart 1942 tijdens de [[Slag om Java]] onklaargemaakt werd en afgezonken om te voorkomen dat de Japanners haar in handen zouden krijgen.


==Specificatie==
==Specificatie==

Versie van 11 okt 2011 17:39

Sjabloon:Infobox marineschip Nederland Zr. Ms. Koning der Nederlanden was een ironclad ramtorenschip[1] met een ijzeren romp van de Koninklijke Marine. Het schip werd gebouwd in Amsterdam in begin jaren zeventig van de negentiende eeuw en was het grootste schip in Nederlandse dienst tijdens de negentiende eeuw. In de late negentiger jaren van de negentiende eeuw werd het schip omgebouwd tot logementschip en gestationeerd in Soerabaja in Nederlands-Indië waar ze op 2 maart 1942 tijdens de Slag om Java onklaargemaakt werd en afgezonken om te voorkomen dat de Japanners haar in handen zouden krijgen.

Specificatie

De bewapening van het schip bestond uit twee dubbele 280 mm kanonnen en vier enkele 120 mm kanonnen. Het pantser langs de zij van de romp was 200 mm dik en het pantser rond de geschutstorens 300 mm dik. Het schip was 85 meter lang, 15m breed en had een diepgang van 6 meter. De waterverplaatsing bedroeg 5.400 ton. De motoren van het schip leverden 4.400 pk waarmee een snelheid van 12 knopen gehaald kon worden. Het schip werd bemand door 256 man.

Externe links

  1. maritiemdigitaal.nl. Geraadpleegd op 4 april 2010.