Moldavisch: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dinamik-bot (overleg | bijdragen)
k r2.6.5) (robot Anders: az:Moldovan dili
MystBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: ar:لغة مولدافية
Regel 14: Regel 14:


[[am:ሞልዶቭኛ]]
[[am:ሞልዶቭኛ]]
[[ar:لغة مولدافية]]
[[az:Moldovan dili]]
[[az:Moldovan dili]]
[[bat-smg:Muoldavu kalba]]
[[bat-smg:Muoldavu kalba]]

Versie van 2 nov 2011 19:18

Moldavisch is de officiële benaming van de Roemeense taal in de republiek Moldavië. Roemeens en Moldavisch worden door taalkundigen in het algemeen als een en dezelfde taal beschouwd, maar om politieke redenen wordt de taal in Moldavië als een aparte taal aangemerkt. In Transnistrië wordt het in het cyrillisch geschreven.

Tot aan de 19e eeuw werd Roemeens meestal met cyrillische letters geschreven, maar dit schrift werd in 1882 officieel vervangen door het Latijnse. Toen Bessarabië in 1940 bij de Sovjet-Unie werd ingelijfd, werd het cyrillische alfabet weer ingevoerd. Dit werd echter in de nadagen van de Sovjet-Unie, in 1989, weer vervangen door het Latijnse alfabet. Door een spellingswijziging nadien in Roemenië, die in Moldavië niet werd nagevolgd, is er echter een klein verschil in schrijfwijze ontstaan. In Roemenië wordt de "î" alleen aan het woordbegin en in een woord "â" gebruikt (beide klanken zijn hetzelfde), in Moldavië wordt alleen de "î" gebruikt (behalve bij uitzonderingen zoals namen, bv. "România").

Het Moldavisch wordt ook gezien als een dialect in de gehele historische regio Moldavië, die zowel de Republiek Moldavië (exclusief Transnistrië), de Boedzjak, Boekovina als Roemeens Moldavië omvat.