Economie van India: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Jos-uit-boston (overleg | bijdragen)
Beetje verbeterd
Regel 72: Regel 72:
|$2.107 miljoen
|$2.107 miljoen
|}
|}
De '''economie van India''' is de negende economie van de wereld gemeten naar [[Bruto Binnenlands Product]] (BBP). India is lid van de [[BRICS]] groep van landen met de snelstgroeiende economiën in de wereld. Andere leden van de groep zijn [[Brazilië]], [[Rusland]], [[China]] en [[Zuid Afrika]]
De '''economie van India''' is de negende economie van de wereld, het is een opkomende economie die lid is van de [[BRIC]] landen. Voor 1991 had [[India]] een socialistische geleide economie, daarna is het echter geliberaliseerd en kent de economie van India een grootte groei. Van de grootte landen is groeit India na China het snelst, vooral door de hoogopgeleide mensen groeit de dienstensector snel. India is tevens na China de grootste landbouwproducent, hierin werken 60% van de mensen maar het genereert maar 15% van het [[bruto binnenlands product]] (bbp) en de landbouw speelt een steeds minder belangrijke rol. Een belangrijk probleem is de corruptie en de grote verschillen in welvaart.

Na zijn onafhankelijkhied had [[India]] eerst een socialistische [[geleide economie]] gebaseerd op het voorbeeld van de [[Sovjet Unie]]. Sinds het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft het zijn economie echter geherstructeerd, en nu is het met 8-10% jaarlijkse groei een van de snelstgroeiende economiën van de wereld.

De snelle groei is voornamelijk te verklaren door de groei van de consumerende [[middenklasse]], grote beschikbaarheid van zowel goed opgeleide als minder geschoolde arbeidskracht, een goed schoolsysteem en aanzienlijke buitenlandse investeringen.

==Sectoren van de economie==

De dienstensector omvat 23% van de werknemers en groeit snel. Economisch gezien levert het 55% van het Indiasche BBP (2007).

De industriele sector, waarin 14% van de arbeiders werkzaam zijn, draagt 28% bij aan het BBP.

India is tevens na China de grootste landbouwproducent, hierin werken 60% van de mensen maar het genereert maar 15% van het [[bruto binnenlands product]] (bbp) en de landbouw speelt een steeds minder belangrijke rol.

Een belangrijk probleem zijn de gebrekkige [[infrastructuur]], de corruptie en de grote verschillen in welvaart.
{{beg}}
{{beg}}



Versie van 17 dec 2011 17:45

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Economie van India
Munteenheid 1 roepie () = 100 cent
Fiscaal jaar 1 april - 31 maart
Handelsorganisaties WTO, SAFTA, G-20
Statistieken
BBP Rang (2010) 9de
Economische groei (BBP) (2010) 8,5%
BBP per hoofd (2006) $1,371
BBP per sector (2010) Diensten (55.2%), industrie (26.3%), landbouw (18.5%)
Inflatiepercentage (November 2011) 9,11%
Beroepsbevolking (2Q 2010) 478 miljoen
Beroepsbevolking per sector (2009) diensten (34%), industrie (14%), landbouw (52%)
Werkloosheidspercentage (2009-10) 9,4%
Belangrijke industrieën Communicatie, textiel, chemicaliën, voedselverwerking, staal, transportatie benodigdheden, cement, mijning, petroleum, machines, software, farmaceutica
Handelspartners
Uitvoer (2010) $225,6 mld
Belangrijkste partners (2009) VS 12.6%, VAE 12.2%, China 8.1%, Hong Kong 4.1% (2010)
Invoer (2008) $375,7 mld
Belangrijkste partners (2009) China 12.4%, VAE 6.5%, Saoedi Arabia 5.8%, VS 5.7%, Australië 4.5%
Openbare financiën
Openbare schuld 71.84% van BBP
Externe schuld
Opbrengsten $185,4
Uitgaven $269,8
Donor van economische hulp (2004) $2.107 miljoen

De economie van India is de negende economie van de wereld gemeten naar Bruto Binnenlands Product (BBP). India is lid van de BRICS groep van landen met de snelstgroeiende economiën in de wereld. Andere leden van de groep zijn Brazilië, Rusland, China en Zuid Afrika

Na zijn onafhankelijkhied had India eerst een socialistische geleide economie gebaseerd op het voorbeeld van de Sovjet Unie. Sinds het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft het zijn economie echter geherstructeerd, en nu is het met 8-10% jaarlijkse groei een van de snelstgroeiende economiën van de wereld.

De snelle groei is voornamelijk te verklaren door de groei van de consumerende middenklasse, grote beschikbaarheid van zowel goed opgeleide als minder geschoolde arbeidskracht, een goed schoolsysteem en aanzienlijke buitenlandse investeringen.

Sectoren van de economie

De dienstensector omvat 23% van de werknemers en groeit snel. Economisch gezien levert het 55% van het Indiasche BBP (2007).

De industriele sector, waarin 14% van de arbeiders werkzaam zijn, draagt 28% bij aan het BBP.

India is tevens na China de grootste landbouwproducent, hierin werken 60% van de mensen maar het genereert maar 15% van het bruto binnenlands product (bbp) en de landbouw speelt een steeds minder belangrijke rol.

Een belangrijk probleem zijn de gebrekkige infrastructuur, de corruptie en de grote verschillen in welvaart.