Jan Christiaan Fabius: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 26: Regel 26:


==Loopbaan==
==Loopbaan==
Fabius was een [[officier]] van orthodoxe huize uit Delft, die negen jaar de [[Anti-Revolutionaire Partij|ARP]] vertegenwoordigde als [[Tweede Kamer der Staten-Generaal|Tweede Kamerlid]]. Hij was in Delft werkzaam bij de [[artillerie]]-inrichting en als magazijn- en laboratoriabeheerder bij de [[munitieschool]]. Als Kamerlid was hij [[militair]]- en [[onderwijs]]woordvoerder. Fabius stemde in 1883 vóór de conclusie van een commissie van rapporteurs, waarin een de handelwijze van het [[Indische Gouvernement]] bij het afsluiten van een contract met de [[Billiton Maatschappij]] werd veroordeeld. Aanneming van deze conclusie was voor minister [[Willem Maurits de Brauw (1838-1898)|De Brauw]] reden om af te treden.
Fabius was een [[officier]] van orthodoxen huize uit Delft, die negen jaar de [[Anti-Revolutionaire Partij|ARP]] vertegenwoordigde als [[Tweede Kamer der Staten-Generaal|Tweede Kamerlid]]. Hij was in Delft werkzaam bij de [[artillerie]]-inrichting en als magazijn- en laboratoriabeheerder bij de [[munitieschool]]. Als Kamerlid was hij [[militair]]- en [[onderwijs]]woordvoerder. Fabius stemde in 1883 vóór de conclusie van een commissie van rapporteurs, waarin een de handelwijze van het [[Indische Gouvernement]] bij het afsluiten van een contract met de [[Billiton Maatschappij]] werd veroordeeld. Aanneming van deze conclusie was voor minister [[Willem Maurits de Brauw (1838-1898)|De Brauw]] reden om af te treden.
Hij werd later inspecteur van het lager onderwijs.
Hij werd later inspecteur van het lager onderwijs.



Versie van 22 jun 2012 11:10

Jan Christiaan Fabius
Jan Christiaan Fabius
Algemene informatie
Volledige naam Jan Christiaan Fabius
Geboren Garderen, 29 november 1849
Overleden Delft, 8 april 1924
Partij antirevolutionair, ARP
Politieke functies
1881-1890 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jan Christiaan Fabius (Garderen, 29 november 1849 - Delft, 8 april 1924) was een Nederlands politicus.

Familie

Fabius was een lid van het patriciërsgeslacht Fabius en zoon van ds. Gerbert Henry Fabius (1821-1860), ned.-herv. predikant laatst. te IJsselstein en van Adriana Ledeboer (1826-1907). Hij trouwde in 1872 Johanna Elisabeth Knockers van Oosterzee (1852-1902) en in 1914 Teuntje Cornelia Vos (1861-1937); uit het eerste huwelijk werden zeven kinderen geboren. Hij was de broer van de hoogleraar en staatsraad D.P.D. Fabius.[1]

Loopbaan

Fabius was een officier van orthodoxen huize uit Delft, die negen jaar de ARP vertegenwoordigde als Tweede Kamerlid. Hij was in Delft werkzaam bij de artillerie-inrichting en als magazijn- en laboratoriabeheerder bij de munitieschool. Als Kamerlid was hij militair- en onderwijswoordvoerder. Fabius stemde in 1883 vóór de conclusie van een commissie van rapporteurs, waarin een de handelwijze van het Indische Gouvernement bij het afsluiten van een contract met de Billiton Maatschappij werd veroordeeld. Aanneming van deze conclusie was voor minister De Brauw reden om af te treden. Hij werd later inspecteur van het lager onderwijs.