Resolutie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MerlIwBot (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 6: Regel 6:
=== Natuurkunde ===
=== Natuurkunde ===
==== Optica ====
==== Optica ====
* In de digitale beeldverwerking geeft de [[Resolutie (digitale beeldverwerking)|resolutie]] het aantal beschikbare pixels van een apparaat weer.
* [[Resolutie (digitale beeldverwerking)]], geeft de het aantal beschikbare pixels van een apparaat weer in de digitale beeldverwerking;
* Bij optische systemen is het [[Resolutie (optische systemen)|scheidend vermogen]] de kleinste hoek tussen twee objecten die nog gescheiden waargenomen kunnen worden.
* [[Resolutie (optische systemen)]], het scheidend vermogen optische systemen;
* [[Resolutie (radar)]], resolutie bij radar.
* Bij radar is de [[Resolutie (radar)|resolutie]] de afstand tussen twee doelen waarbij het systeem de doelen nog als afzonderlijk kan waarnemen.


==== Spectroscopie ====
==== Spectroscopie ====
Regel 14: Regel 14:


===Scheikunde===
===Scheikunde===
*In de chromatografie geeft de [[Resolutie (chromatografie)|resolutie]] de mate van scheiding aan tussen twee pieken in een chromatogram.
* [[Resolutie (chromatografie)]], resolutie in de chromatografie geeft de mate van scheiding aan tussen twee pieken in een chromatogram.
*De scheiding van een [[racemisch mengsel]] in twee [[enantiomeren]] of [[optische isomerie|optische isomeren]], zie [[resolutie (scheikunde)]].
*De scheiding van een [[racemisch mengsel]] in twee [[enantiomeren]] of [[optische isomerie|optische isomeren]], zie [[resolutie (scheikunde)]].



Versie van 22 jul 2012 18:22

Resolutie kan verwijzen naar:

Wetenschap

Het scheidend vermogen (met een anglicisme ook wel oplossend vermogen genoemd) beschrijft hoe dicht waarden bij elkaar kunnen liggen zodat ze nog net gescheiden kunnen worden waargenomen. Het begrip komt in verschillende vakgebieden voor:

Natuurkunde

Optica

Spectroscopie

  • In de spectroscopie verstaat met onder de resolutie het kleinste verschil in golflengte dat nog onderscheiden kan worden.

Scheikunde

Overig

Besluit


Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Resolutie of met Resolutie in de titel.
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Resolutie inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Resolutie en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.