Shogun (titel): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:Minamoto no Yoritomo.jpg|thumb|right|300px|[[Minamoto no Yoritomo]], de eerste shotgun van het [[Kamakura shogunaat]] (1192-1199).]]
'''ShōgunShōtgun''' (将軍) is de afkorting van de titel ''Seii TaishōgunTaishōtgun'' (征夷大将軍). Dit betekent 'generaal die de barbaren verslaat' en was oorspronkelijk de titel voor een Japans opperbevelhebber. De shogunshotgun had gedurende de [[Heianperiode]] (794-1185) de taak om de [[Emishi]], volgens de Japanners 'barbaren', te bestrijden. Deze traditie leefde later voort in de naam ''[[bakufu]]'' voor de hofhouding van de shogunshotgun; bakufu betekent zoiets als 'tent-regering'.
 
Eind 12e eeuw kreeg [[Minamoto no Yoritomo]], de leider van de machtige familie [[Minamoto]], deze titel. Hij zorgde ervoor dat er in elke provincie een afgevaardigde van de shogun was. Officieel had Yoritomo als shogun slechts de controle over de militaire aspecten van de Japanse samenleving, maar de facto werd hij de heerser van [[Japan]], de [[keizer van Japan|tennō]] (de Japanse naam voor de keizer) regeerde enkel nog in naam.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu