Bruto nationaal product: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
sp
JvR82 (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7: Regel 7:
{{legend|#220055|10000 of meer}}
{{legend|#220055|10000 of meer}}
{{legend|#e0e0e0|Onbekend}}]]
{{legend|#e0e0e0|Onbekend}}]]
Het '''bruto nationaal product''' ('''bnp''') is de waarde van alle goederen en diensten die in een bepaalde periode (meestal een jaar) door een bepaald land worden geproduceerd: Het [[bruto binnenlands product]] plus de door de staatsburgers in het buitenland verdiende primaire inkomens minus de door buitenlanders in het betreffende land verdiende primaire inkomens. Samengevat betekent 'binnenlands' hier verdiend/geproduceerd binnen de landsgrenzen en 'nationaal' verdiend/geproduceerd door de staatsburgers van een land.
Het '''bruto nationaal product''' ('''bnp''') is de waarde van alle goederen en diensten die in een bepaalde periode (meestal een jaar) door een bepaald land worden geproduceerd: het [[bruto binnenlands product]] plus de door de staatsburgers in het buitenland verdiende primaire inkomens minus de door buitenlanders in het betreffende land verdiende primaire inkomens. Samengevat betekent 'binnenlands' hier verdiend/geproduceerd binnen de landsgrenzen en 'nationaal' verdiend/geproduceerd door de staatsburgers van een land.


Het bnp per hoofd van de bevolking is een maat voor de welvaart van een land.
Het bnp per hoofd van de bevolking is een maat voor de welvaart van een land.

Versie van 12 dec 2012 16:27

Bruto Nationaal Product gecorrigeerd naar koopkracht per inwoner, in euro's 2003
 Minder dan 1000
 1000 - 2500
 2500 - 5000
 5000 - 10000
 10000 of meer
 Onbekend

Het bruto nationaal product (bnp) is de waarde van alle goederen en diensten die in een bepaalde periode (meestal een jaar) door een bepaald land worden geproduceerd: het bruto binnenlands product plus de door de staatsburgers in het buitenland verdiende primaire inkomens minus de door buitenlanders in het betreffende land verdiende primaire inkomens. Samengevat betekent 'binnenlands' hier verdiend/geproduceerd binnen de landsgrenzen en 'nationaal' verdiend/geproduceerd door de staatsburgers van een land.

Het bnp per hoofd van de bevolking is een maat voor de welvaart van een land.

Met de invoering van nieuwe internationale richtlijnen is het begrip bruto nationaal product (bnp) vervangen door het bruto nationaal inkomen (bni). Deze richtlijnen betreffen het System of National Accounts 1993 (SNA 1993; UN, EU, IMF, OECD, World Bank), paragraaf 7.16 & 7.17[1] en het European System of National and Regional Accounts 1995 (ESA 1995; Eurostat), paragraaf 8,94.[2]

Het verschil tussen BNI en BBP

  • het bbp zijn alle inkomen binnen de staatsgrenzen van een land
  • het bni zijn alle inkomen door iedereen met eenzelfde nationaliteit

Zie ook