Ethnologue: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Niels (overleg | bijdragen)
-beg
P4b (overleg | bijdragen)
NuWeg!
Regel 1: Regel 1:
{{nuweg|Spin-off van wat anders. Alleen aangemaakt omdat ik zag dat het lemma nog niet bestond, maar niet omdat ik wat van het oderwerp afweet - beginnetje van webresearch-artikel, maar nu nog van een voor wikipedia beschamend niveau en ik heb zelf geen tijd om er snel (1-2 weken) wat beters van te maken dus beter nuweg en later ooit misschien nog eens proberen. [[Gebruiker:Pudding4brains|pudding]]}}

'''''Ethnologue: Languages of the world''''' is een overzicht van alle talen op de wereld (ruim 6900). Het overzicht groeit nog steeds omdat door [[taalkunde|linguïstisch]] onderzoek nog steeds nieuwe talen geïdentificeerd worden.
'''''Ethnologue: Languages of the world''''' is een overzicht van alle talen op de wereld (ruim 6900). Het overzicht groeit nog steeds omdat door [[taalkunde|linguïstisch]] onderzoek nog steeds nieuwe talen geïdentificeerd worden.



Versie van 2 apr 2006 04:25

Nuweg   Dit artikel is genomineerd voor directe verwijdering

Omdat de tekst op deze pagina geen zinnige informatie bevat, zal deze pagina zeer binnenkort verwijderd worden.
Als u een zinnige invulling voor deze pagina weet, aarzel dan vooral niet en vervang de tekst door uw bijdrage.

Toelichting: Spin-off van wat anders. Alleen aangemaakt omdat ik zag dat het lemma nog niet bestond, maar niet omdat ik wat van het oderwerp afweet - beginnetje van webresearch-artikel, maar nu nog van een voor wikipedia beschamend niveau en ik heb zelf geen tijd om er snel (1-2 weken) wat beters van te maken dus beter nuweg en later ooit misschien nog eens proberen. pudding

De inhoud van deze pagina dient te voldoen aan de criteria voor directe verwijdering.
Indien de inhoud van deze pagina hieraan niet voldoet, gelieve deze dan op reguliere wijze te nomineren voor verwijdering en op de beoordelingslijst te plaatsen.
Om hier mogelijk meer informatie over te krijgen, zie Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Direct te verwijderen.

Vlag van Verenigd Koninkrijk This article has been nominated for speedy deletion. It must meet the requirements for speedy deletion, otherwise use the regular procedure for nominating pages.

Ethnologue: Languages of the world is een overzicht van alle talen op de wereld (ruim 6900). Het overzicht groeit nog steeds omdat door linguïstisch onderzoek nog steeds nieuwe talen geïdentificeerd worden.

De eerste publicatie van de Ethnolgue in 1951 door grondlegger Richard S. Pittman bevatte 46 talen, zijn zevende editie in 1969 telde er al 4493. Onder redactie van Barbara F. Grimes groeide de lijst vervolgens naar meer dan 6800 talen. In de zeventiger jaren is de lijst in een databasesysteem gegoten en sind 2000 is deze ondergebracht bij SIL International en kan inmiddels ook online worden geraadpleegd.

Taalcodes

Een belangrijk aspect van de Ethnologue is dat elke geclassificeerde taal gekoppeld is aan een eigen drie-letterige code, ook wel bekend als de SIL-code. Zie voor meer informatie aldaar.

Kritiek

Omdat de grondleggers en SIL International erg duidelijk hun geloofsovertuiging uitdragen ontvangt de Ethnologue wel eens kritiek, vooral daar waar het om de classificatie van talen gaat met een Bijbelse achtergrond. Aan de andere kant ontvangen de samenstellers ook veel lof voor het opnemen van zoveel mogelijke alternatieve namen voor geclassificeerde talen, ongeacht of die door sommigen als politiek incorrect of beledigend worden ervaren.


Zie ook

Linguasphere Observatory; Een andere organisatie die probeert alle talen van de wereld te classificeren, maar op basis van een andere systemathiek.

Externe links